4 Beste Budget Laptops Onder De €600

Laatste update op 13-09-21 door Remco Bravenboer
sticker
full starfull starfull starfull starfull star
HP 14s-fq0933nd
HP 14s-fq0933nd  - de beste budget laptop
  • Veel opslagruimte.
  • Windows 10 (S-modus).
  • 8 GB werkgeheugen.
TOON LAAGSTE PRIJS arrow right
sticker
full starfull starfull starfull starfull star
Acer Chromebook 314 CB314-1H-C11A
Acer Chromebook 314 CB314-1H-C11A
  • Draait op Chrome OS.
  • Batterijduur van een hele dag.
  • Apps uit Play Store draaien.
TOON LAAGSTE PRIJS arrow right
sticker
full starfull starfull starfull starfull star
Asus VivoBook Flip 14 TP401MA-EC156T
Asus VivoBook Flip 14 TP401MA-EC156T
  • Omklappen tot tablet.
  • Bevat een touchscreen.
  • Weegt anderhalve kilogram.
TOON LAAGSTE PRIJS arrow right

Een budget laptop kan een goede oplossing zijn als u weinig geld heeft liggen om er één te kopen, maar voor minder dan €600 toch een basismodel wilt kopen. Wij bekeken verschillende modellen en fabrikanten, en hebben zo de beste budget laptops op een rijtje gezet.

HOE WE HEBBEN BESLIST

We hebben als eerst de specificaties van iedere budget laptop vergeleken waarna er verschillende modellen afvielen. Vervolgens lazen wij klantreviews van deze producten om tot een eindoordeel te komen.

shopping cart 13 Laptops Bekeken
clock 18 Uur Aan Onderzoek
review 109 Reviews Gelezen
thumbs up 4 Laptops Gekozen

Bekijk hieronder de beste budget laptop

Opmerking: Wanneer er een nieuwe budget laptop wordt gelanceerd zullen wij de lijst bijwerken.

sticker

1. HP 14s-fq0933nd

HP 14s-fq0933nd
KLIK HIER VOOR DE PRIJS arrow right
Bekijk Hier Klantreviews »

De laptop die als allerbeste uit ons onderzoek is gekomen zit dicht tegen onze bovengrens van €600.

Allereerst bekeken wij het scherm en zijn formaat. Hij heeft een beelddiagonaal van 14 inch, wat een formaat is dat makkelijk meegenomen kan worden (samen met zijn lichte gewicht van anderhalve kilogram). Daarnaast is het scherm full HD en prima geschikt om bijvoorbeeld films mee te kunnen kijken.

Hij bevat voor een budget laptop veel opslagruimte. Met de SSD van 512 GB heeft u genoeg om jarenlang documenten mee te bewerken en op te slaan. Het is ook meer dan genoeg ruimte om vele games op te kunnen downloaden.

Met 8 GB RAM kunt u tegelijkertijd zware taken multitasken zonder problemen te ervaren. In combinatie met de Ryzen processor en AMD videokaart die hij bevat is het zelfs mogelijk om er casual games op te spelen. Denk hierbij aan bijvoorbeeld Minecraft of Krunker.

Het geïnstalleerde besturingssysteem is Windows 10 S. Let er dus op dat u hiermee alleen apps kan installeren uit de Windows store.

Tot slot bevat hij een HDMI-poort waardoor u hem makkelijk aan uw televisie kunt aansluiten, en meerdere USB-poorten voor het koppelen van randapparatuur.

Bekijk de HP 14s-fq0933nd bij onderstaande shops.

bekijk bij bol
bekijk bij bol

Ons oordeel

De HP 14s-fq0933nd is een krachtige laptop voor net onder onze bovengrens van 600 euro. Mocht u genoeg geld over hebben voor deze budget laptop, raden wij hem zeker aan.

Beoordeling van redacteur
full starfull starfull starfull starfull star
sticker

2. Acer Chromebook 314 CB314-1H-C11A

Acer Chromebook 314 CB314-1H-C11A
KLIK HIER VOOR DE PRIJS arrow right
Bekijk Hier Klantreviews »

Deze Chromebook is er één die wij al vaker hebben benoemd in verschillende andere onderzoeken, en dat is niet voor niets.

Had u ooit kunnen denken dat het mogelijk zou zijn om een laptop voor 300 euro te kunnen bemachtigen, die ook werkelijk wat kan? Nee, wij ook niet. Daarom staan wij iedere keer weer versteld als wij dit product langs zien komen in onze onderzoeken.

dichtgeklapte acer chromebook 314

Met een Chromebook is het niet mogelijk om externe software te downloaden, aangezien u alleen compatibele apps vanuit de Google Play Store kunt downloaden. Dit is echter geen groot probleem, want de componenten van een Chromebook kunnen zware apps ook niet aan. Voor ieder doeleind is er in de Play Store wel een geschikte app te vinden.

Als we naar de batterijduur kijken, zien we dat hij gemakkelijk een hele werkdag mee gaat zonder dat hij tussendoor opgeladen moet worden. Bizar toch, voor deze prijs?

De verdere specs die er in zitten zijn niet van heel groot belang bij een Chromebook. Bijna iedere app die u er op kunt draaien is licht, waardoor hij deze altijd wel zonder problemen kan draaien.

Bekijk de Acer Chromebook 314 CB314-1H-C11A bij onderstaande shops.

bekijk bij bol
bekijk bij coolblue

Ons oordeel

Als Chrome OS iets is wat u uit wilt proberen, kunt u voor rond de 300 euro dit prachtige model kiezen.

Beoordeling van redacteur
full starfull starfull starfull starfull star
sticker

3. Asus VivoBook Flip 14 TP401MA-EC156T

Asus VivoBook Flip 14 TP401MA-EC156T
KLIK HIER VOOR DE PRIJS arrow right
Bekijk Hier Klantreviews »

Als u altijd al eens een 2 in 1 laptop had willen hebben, kunt u met uw kleine budget voor dit pareltje kiezen. Hij is niet alleen te gebruiken als laptop, maar ook om te klappen als tablet om hem te gebruiken met zijn touchscreen.

U kunt er alleen software op gebruiken die in de Windows Store te downloaden is. Dit heeft voordelen, zoals dat het bijna niet mogelijk is om gevaarlijke software te downloaden, aangezien alle apps grondig worden gecontroleerd voor ze in de Store komen te staan. (Maakt u zich geen zorgen, films kijken kan ook nog prima met bijvoorbeeld de Netflix app.)

Hij bevat een quad core Intel Pentium processor, welke prima geschikt is om lichte taken op uit te voeren. De meeste apps in de Windows Store zijn ook niet heel zwaar, waardoor het ook niet nodig is om krachtige componenten in een laptop met Windows 10 S te hebben.

Het enige kleine nadeel, is dat hij maar een opslagruimte heeft van 128 GB. Wel is dit op een SSD, waardoor uw laptop een stukje sneller is dan met een HDD.

Bekijk de Asus VivoBook Flip 14 TP401MA-EC156T bij onderstaande shops.

bekijk bij bol
bekijk bij bol

Ons oordeel

Helaas niet heel veel opslagruimte, maar genoeg voor de gemiddelde gebruiker. Daarnaast is het erg handig dat hij een touchscreen heeft en als tablet kan worden gebruikt, waardoor wij hem een verdiende derde plek geven.

Beoordeling van redacteur
full starfull starfull starfull starempty star

4. Medion Akoya E15301 MD61975

Medion Akoya E15301 MD61975
KLIK HIER VOOR DE PRIJS arrow right
Bekijk Hier Klantreviews »

Allereerst bevat deze laptop geen Windows 10 S, maar de gewone Windows 10 (Home-editie). Hierdoor is het ook mogelijk om apps te downloaden vanaf het internet, en niet alleen vanuit de Windows Store.

Door zijn ingebouwde SSD start hij snel op. Daarnaast heeft deze een capaciteit van wel 512 GB, waardoor u genoeg ruimte heeft om al uw documenten, spelletjes, etc. op te kunnen slaan.

Hij bevat twee ingebouwde speakers die beide geweldig geluid produceren. Deze komen erg goed van pas als u een film wilt kijken in full HD, aangezien dat ook mogelijk is met de Medion Akoya E15301 MD61975.

Met de batterij is ook niets mis. Als u hem normaal gebruikt voor de verschillende taken die u wel eens op kantoor doet, is het mogelijk om hem een hele werkdag te gebruiken zonder tussendoor op te laden.

Bekijk de Medion Akoya E15301 MD61975 bij onderstaande shops.

bekijk bij bol
bekijk bij bol

Ons oordeel

Deze Medion laptop is een goede keuze als u een laptop zoekt die dichter bij ons bovenlimiet van 600 euro zit. Voor een budget laptop is er veel mee mogelijk.

Beoordeling van redacteur
full starfull starfull starfull starempty star

Alles wat u moet weten over budget laptops

Krachtige high-end laptops kunnen gemakkelijk meer dan €2000 kosten. Deze modellen zijn uitgerust met de nieuwste 10e generatie CPU's en de krachtigste grafische kaarten, maar maakt u zich geen zorgen als u een kleiner budget hebt. U kunt genieten van een mooi evenwicht tussen functionaliteit en prijs met budgetlaptops onder de €600.

Wij hebben hier alles verzameld wat u moet weten als u op zoek bent naar een portemonnee-vriendelijke laptop.

Hardware-onderdelen en specificaties

Een laptop heeft essentiële hardwarecomponenten die zijn mogelijkheden en beperkingen bepalen. Bovendien zijn er optionele functies die kunnen variëren per model en fabrikant.

Waarvoor bent u van plan de laptop te gebruiken? Dat is de eerste vraag die u moet stellen wanneer u de specificaties en extra functies van de laptop kiest.

Processor

De CPU is het brein van uw computer, beter bekend als de "Central Processing Unit". Alle computertaken, zoals apps en achtergrondprocessen, worden door de CPU uitgevoerd. Hij bepaalt ook hoe snel een laptop een taak kan afwerken en beïnvloedt hoeveel taken tegelijk kunnen worden afgehandeld.

De ruwe rekenkracht van CPU's wordt gemeten in gigahertz (GHz) en het aantal cores. Fysieke cores verwijzen naar het aantal afzonderlijke verwerkingseenheden die in één CPU zijn geïntegreerd. Eenvoudig gezegd hebben quad-core processoren meer rekenkracht dan dual-core en single-core processoren.

Systeemgeheugen

Systeemgeheugen is ook wel bekend als RAM, wat staat voor "Random Access Memory". U kunt het zien als de werkruimte van de laptop om dingen gedaan te krijgen. Het RAM bepaalt de hoeveelheid informatie van verschillende apps en processen die de laptop tegelijk aankan.

Het RAM beïnvloedt ook hoe snel u tussen actieve taken kunt schakelen en werkt samen met de CPU om multitasking op een computer te ondersteunen. Het systeemgeheugen kan ook beperken welke soort apps geïnstalleerd kunnen worden.

Opslagruimte

De capaciteit van de opslagschijf bepaalt hoeveel programma's er geïnstalleerd kunnen worden en hoeveel gegevens er in de laptop bewaard kunnen worden. Veel gebruikers geven de voorkeur aan minstens 512 GB opslagruimte om een groter aantal bestanden te kunnen opslaan.

/ssd-op-een-rijtje.png

Misschien een belangrijkere overweging is het soort opslag dat op de laptop geïnstalleerd is. Gebruikelijke harde schijven (HDD's) zijn goedkoper, waardoor u grotere capaciteiten kunt krijgen tegen lagere prijzen. Moderne solid-state drives (SSD's) daarentegen bieden veel hogere gegevensoverdrachtssnelheden en een lager batterijverbruik tegen hogere prijzen. (Er zijn nog veel meer verschillen tussen de twee.)

Grafische kaart

Dit onderdeel wordt ook wel grafische kaart, ook wel GPU / "Graphics Processing Unit", genoemd. De GPU ondersteunt en bepaalt de maximale instellingen van grafisch-intensieve apps en spelletjes.

De meeste budget-laptops vertrouwen op geïntegreerde GPU's die de bronnen delen met hun centrale processors. Gewoonlijk zijn die voldoende voor kantoortoepassingen, surfen op het web, streaming, en casual spelletjes. Voor meer veeleisende toepassingen is echter een speciale GPU of een krachtigere laptop nodig.

Beeldscherm

Van de meeste budgetmodellen kunt u een HD of 720p beeldscherm verwachten, terwijl er ook nog enkele in Full-HD of 1080p te vinden zijn voor een lage prijs. HD is voldoende voor de meeste productiviteits-apps en basis foto- of videobewerkingstaken. Deze hebben meestal een refresh rate van 60 Hz, wat ook voldoende is voor casual gaming. (Tip: check ook onze lijst van goedkope gaming laptops.)

Poorten en aansluitingsmogelijkheden

Alle laptops hebben standaard een Wi-Fi-adapter en Bluetooth, zodat u draadloos verbinding kunt maken met het internet en Bluetooth-apparaten. U moet beoordelen of u een LAN-poort nodig hebt voor bekabeld internet, want deze functie is niet in alle modellen aanwezig aangezien laptops steeds dunner worden en er geen ruimte voor is.

Bovendien hebben budgetlaptops soms maar één of hooguit twee USB-poorten. Controleer zorgvuldig of er een snelle USB Type-C poort is, want het ontbreken daarvan kan voor sommige gebruikers een dealbreaker zijn.

Besturingssysteem

Het softwareplatform waarop de laptop en alle geïnstalleerde apps draaien wordt het OS genoemd. Voor modellen van minder dan €600 is het gebruikelijk om een laptop te vinden die gebundeld is met Windows 10 Home Edition, aangezien er in deze prijsklasse geen laptops met macOS verkrijgbaar zijn.

Chromebooks winnen de laatste jaren ook aan populariteit. Deze betaalbare notebooks draaien op het minimalistische en open-source Chrome OS dat een softwareplatform is dat rond de Chrome browser is gebouwd. Veel Chromebook modellen zijn goedkoper dan Windows laptops, omdat ze goed kunnen draaien op lage specs.

Verwachte laptop specificaties en prestaties

Er is geen strikte indeling van budgetlaptops volgens specs. De onderstaande groepen zijn bedoeld om een algemeen beeld te geven van de specificaties en mogelijkheden die u in een bepaalde prijsklasse kunt verwachten.

Budgetmodellen met hogere prestaties (€400 - €600)

Laptops in deze categorie zijn qua prestaties en mogelijkheden vergelijkbaar met duurdere modellen in het middensegment. De fabrikant kan de specificaties hebben verlaagd of sommige hardwarecomponenten hebben uitgesloten om de prijs te drukken, maar deze modellen bieden een behoorlijke gebruikerservaring voor allerlei taken.

U kunt gemakkelijk een laptop van minder dan 600 euro vinden met de nieuwste quad-core Intel i5 of Ryzen 5 processor (ongeveer 1,6 GHz basisfrequentie) en 4 GB RAM. U kunt ervoor kiezen het RAM te upgraden naar 8 GB zonder de limiet van €600 te overschrijden, om de systeemprestaties aanzienlijk op te voeren. Zelfs met alleen een geïntegreerde GPU kunnen deze specs de meeste apps fatsoenlijk aan.

goedkope laptop uit middenklassement op tafel

Wat opslag betreft zijn de meeste modellen in deze groep verkrijgbaar met een harde schijf van 1 TB, maar u kunt die omruilen met een SSD van 128 of 256 GB, als u snelheid verkiest boven capaciteit. U kunt ook een hybride opstelling hebben, waarbij beide een 512 GB HDD en 128 GB SSD geïnstalleerd is.

Als u graag games speelt, hebben verschillende laptopmerken de laatste tijd budgetvriendelijke gaming modellen gecreëerd. U kunt bijvoorbeeld een Ryzen 5 laptop krijgen met een speciale Radeon RX 560x en 4 GB voor zowel RAM als videogeheugen. Met een 120 Hz Full-HD beeldscherm zijn die specs voldoende om veeleisende spellen op middelhoge tot hoge instellingen te draaien.

Fatsoenlijke middenklassers (€200 - €400)

Laptops onder de €400 blijven niet ver achter wat betreft schermgrootte (14" en kleiner) en resolutie (720p tot 1080p). Er is wel een achteruitgang in rekenkracht en grafische mogelijkheden, want de meeste draaien met alleen maar geïntegreerde GPU's.

U kunt laptops voor minder dan 400 euro vinden met een dual-core Intel i3 processor (i3-1005GI met vier threads en 1,20 GHz basisfrequentie) of zijn Ryzen tegenhanger. De meeste modellen hebben standaard 4 GB RAM en 512 GB HDD, maar u kunt deze functies toch upgraden.

Deze laptops kunnen nog steeds met gemak meerdere kantoortoepassingen draaien, vooral als u een upgrade naar 8 GB RAM hebt uitgevoerd. Videobewerking is ook mogelijk, hoewel het toevoegen van speciale effecten en het renderen van de uitvoer langer kan duren door de zwakkere CPU's. Het kan moeilijk zijn om voor high-end gaming geschikte laptops te vinden onder de €400, maar ze zijn meer dan geschikt om casual en browser-gebaseerde spelletjes te draaien.

In deze prijsklasse is het gebruikelijker om afwegingen te maken tussen prestaties en draagbaarheid. Modellen met CPU's die een laag vermogen bevatten en geïntegreerde grafische kaarten hebben kunnen 10-15 uur of meer op de batterij werken. Er zijn hier ook goede 2-in-1 laptops. Deze geven de voorkeur aan batterijduur en een transformeerbaar touchscreen tablet boven ruwe rekenkracht.

Entry-level laptops en Chromebooks (€200 en minder)

Deze toestellen hebben de meest elementaire specs en functies in de groep. Gezien de prijsbeperking kunt u van dergelijke laptops verwachten dat ze een eenvoudige 1,83 GHz Intel Celeron dual core processor hebben en 4 GB RAM. De beeldschermgrootte zou minder dan 14" zijn bij een 720p resolutie, terwijl het systeemgeheugen hooguit 4 GB is. 

Dergelijke laptops zijn alleen bedoeld voor basis kantoortoepassingen of browsergebaseerde productiviteit. Apps en videospelletjes die veel resources nodig hebben zullen waarschijnlijk vastlopen of helemaal niet laden. Het voordeel is dat ze een behoorlijke batterijduur hebben van minstens 8-10 uur, dankzij hun processors met laag stroomverbruik. Deze eigenschap maakt ze ideaal voor gebruikers die voortdurend onderweg zijn.

een budget chromebook die is omgeklapt als tablet

Instapmodellen kunnen ook geleverd worden met SSD's met een capaciteit van 32 tot 64 GB, om snellere laadtijden en multitasken mogelijk te maken. 32 GB is erg weinig ruimte, maar het is genoeg om honderden kantoordocumenten offline op te slaan. U kunt meer Chromebooks in deze groep vinden, aangezien Windows veel opslagruimte in beslag kan nemen.

Het is nog steeds mogelijk om 2-in-1 modellen onder de €200 te vinden, maar u kunt dan lagere specs verwachten wat betreft beeldschermkwaliteit en touchscreen functies. Het kunnen wisselen tussen standaard- en tabletmodus voor zo’n lage prijs kan echter voor velen aantrekkelijk zijn.

Veelgestelde vragen over een budget laptop

Heeft u nog vragen over budget laptops? Wij hebben hieronder al een aantal vragen beantwoord.

Wanneer is een laptop een budget laptop?

Dit is een vraag waar iedereen een ander antwoord op kan hebben, maar wij classificeren een budget laptop als een laptop goedkoper dan €600.

Welke goedkope OS moet ik kiezen?

U kunt gaan voor beide Chrome OS of Windows. Er bestaan voor beide goedkope laptops, dus het is een kwestie van wat u zelf het liefst heeft. In dit artikel kunt u duidelijk de verschillen tussen de twee bekijken.

Hebben goedkope laptops een slechte batterijduur?

Wat u waarschijnlijk niet verwacht, is dat het antwoord op deze vraag nee is. Dit komt doordat ze geen stroomvretende componenten bevatten, waardoor de meeste budget laptops juist erg lang mee gaan vergeleken met duurdere modellen.

Hoe kiezen jullie de beste budget laptop?

Voor het bepalen van de best geteste budget laptop bekijken wij meer dan 10 verschillende factoren. Zo kijken wij bijvoorbeeld of iedere laptop de juiste videokaart of processor heeft voor wat er op gedaan moet worden, maar ook of hij een eerlijke prijs-kwaliteitverhouding bevat. Al deze kleine beoordelingen wegen wij tegen elkaar af om zo de beste te vinden.

Conclusie

In deze test zijn er 13 laptops bekeken waarvan er 4 als beste budget laptop uit het onderzoek zijn gekomen, met op nummer 1 de HP 14s-fq0933nd. Hieronder is nog een beknopt onderzoeksresultaat te vinden.

# Product Beoordeling Kenmerken
1 full starfull starfull starfull starfull star 512 GB SSD, full HD beeldscherm en
2 full starfull starfull starfull starfull star Apps uit Play Store draaien, 64 GB opslagcapaciteit en licht in gewicht.
3 full starfull starfull starfull starfull star Bevat een touchscreen, weegt anderhalve kilogram en geschikt voor basistaken.
4 full starfull starfull starfull starfull star Snel opgestart door SSD, ruime opslagruimte en geschikt voor casual games.
Over de auteur

Remco Bravenboer is een laptop-expert met jarenlange ervaring. Zelf heeft hij meerdere laptops gehad waarbij de een geoptimaliseerd was voor het spelen van games, en de ander krachtig was om mee te programmeren. Daarnaast heeft hij tijdens zijn ICT-opleiding cursussen gevolgd over hardware, waardoor zijn kennis over laptops enorm is gegroeid. Lees hier meer over hem en Laptoid.

remco bravenboer - laptoid
deals bekijken x