5 Beste Laptops voor Fotobewerking van 2021

Apple MacBook Pro 16 inch
Apple MacBook Pro 16 inch - de beste laptop voor fotobewerking
 • Krachtige i9 processor.
 • 1 TB aan opslagruimte.
 • Touch Bar werkt geweldig.
TOON LAAGSTE PRIJS
HP 15s-fq1968nd
HP 15s-fq1968nd
 • Voordelige keuze.
 • Veel opslagruimte.
 • Processor met goede kloksnelheid.
TOON LAAGSTE PRIJS
Lenovo IdeaPad L340-17IRH
Lenovo IdeaPad L340-17IRH
 • Start razendsnel op.
 • Maakt amper geluid.
 • Krachtige videokaart.
TOON LAAGSTE PRIJS

De allerbeste laptops voor fotobewerking zullen niet alleen geweldig zijn in het bewerken van foto’s, want hun snelle processor, grote hoeveelheid RAM, en grote opslagcapaciteit maken ze ook geweldig wanneer u hem wilt gebruiken voor andere doeleinden. Door de goede specificaties die deze laptops bevatten zullen ze gemiddelde laptops overtreffen qua mogelijkheden. Daar betaald u natuurlijk wel wat voor, aangezien laptops die zware programma’s als Photoshop vloeiend kunnen draaien niet goedkoop zijn.

HOE WE HEBBEN BESLIST

We hebben als eerst de specificaties van iedere laptop voor fotobewerking vergeleken waarna er verschillende modellen afvielen. Vervolgens lazen wij klantreviews van deze producten om tot een eindoordeel te komen.

16 Laptops Bekeken
45 Uur Aan Onderzoek
174 Reviews Gelezen
5 Laptops Gekozen

  Bekijk hieronder de beste laptop voor fotobewerking

  1. Apple MacBook Pro 16 inch

  Apple MacBook Pro 16 inch
  KLIK HIER VOOR DE PRIJS
  Bekijk Hier Klantreviews »

  U moet fan zijn van Apple om dit product te kiezen, maar de Apple MacBook Pro is toch wel dé topper op het gebied van fotobewerking.

  Het belangrijkste om naar te kijken bij een laptop die foto's moet bewerken is de processor. Bij deze MacBook zit dat wel goed; hij bevat een Intel Core i9 processor met acht (octa) cores. Dit is één van de krachtigste processors op de markt en hij zorgt ervoor dat u de zwaarste programma's gemakkelijk kunt draaien. Als u bijvoorbeeld Photoshop wilt gebruiken laat deze processor dit met gemak toe.

  De ingebouwde videokaart (AMD Radeon Pro 5500M) is naast de processor ook erg krachtig. Deze kracht kunt u gebruiken om foto's sneller te renden in 4K-kwaliteit dan u ooit heeft gewenst. In combinatie met zijn 16GB aan RAM ervaart u geen slome laadtijden meer waarop u moet wachten als u kiest voor deze geweldige laptop.

  De retina-display van deze laptop heeft een IPS paneel en een refresh rate van 60 Hz. Daarnaast hoeft u zich geen zorgen te maken als u al uw bewerkte foto's op de laptop wilt laten staan. De 1 TB aan opslagruimte is genoeg voor duizenden foto's (als het niet meer is). Hierdoor zult u geen externe harde schijf nodig hebben tijdens het gebruik van deze MacBook.

  Wat uniek is aan deze MacBook, en wat erg heeft meegeteld waardoor hij op plek één is geëindigd, is de Touch Bar. Deze bevat veel verschillende functies die geweldig werken met programma's als Photoshop.

  Ons oordeel

  Het blijft natuurlijk een product van Apple en is daardoor aan de prijzige kant, maar de geweldige specificaties maken dit een topproduct. Alle benodigde software kan gemakkelijk op deze MacBook worden geïnstalleerd en zal vloeiend kunnen draaien.

  Beoordeling van redacteur

  2. HP 15s-fq1968nd

  HP 15s-fq1968nd
  KLIK HIER VOOR DE PRIJS
  Bekijk Hier Klantreviews »

  Deze laptop is minder krachtig dan de MacBook op nummer één, maar dat betekent niet dat hij niet sterk genoeg is voor het bewerken van fotomateriaal.

  De processor die zit ingebouwd is de Intel Core i5 (type 1035G1) welke goed genoeg is als uw doel is om foto's te bewerken op deze laptop. Deze processor heeft een kloksnelheid van één gigahertz en een cachegeheugen van 6 MB.

  Als we de opslagcapaciteit onder de loep nemen dan zien we dat hij 512 GB aan opslagruimte bevat op een solid state drive. Dit is in principe genoeg, aangezien foto's deze ruimte niet zo snel in beslag nemen. Mocht u ook video's willen bewerken met deze laptop, dan kunt u kijken naar een laptop met 1 TB aan opslagruimte uit ons andere onderzoek (of u koppelt een externe harde schijf aan).

  Wat nog een voordeel is van HP laptops, is dat ze beschikken over een Fast Charge functie. Hierdoor kunt u de eerste helft van uw accu opladen binnen drie kwartier, wat een stuk sneller is dan vele modellen.

  Ons oordeel

  Al met al is de HP 15s-fq1968nd prima geschikt voor het bewerken van foto's. Hij bevat genoeg kracht om de benodigde software snel op te starten en te draaien, en heeft genoeg opslagcapaciteit om al uw foto's een veilige plek te geven.

  Beoordeling van redacteur

  3. Lenovo IdeaPad L340-17IRH

  Lenovo IdeaPad L340-17IRH
  KLIK HIER VOOR DE PRIJS
  Bekijk Hier Klantreviews »

  Oorspronkelijk is deze laptop erg geschikt voor gaming, en komt hij ook voor in onze onderzoeksresultaten van dat onderwerp. Naast gaming is hij ook prima geschikt voor het bewerken van foto's, aangezien zijn binnenkant enorm krachtig is.

  Hij bevat een krachtige i7 processor van Intel (hexa core) met een kloksnelheid van 2,6 GHz. De videokaart die in de Lenovo IdeaPad L340-17IRH zit is de NVIDIA GeForce GTX 1650, welke enorm krachtig is en gemakkelijk zware programma's zoals Photoshop of After Effects aan kan.

  Als het gaat om opslag is dit de beste uit de test. Hij heeft een totale opslagruimte van 1,25 TB, wat een stuk hoger is dan de nummer één en twee. Hiermee kunt u jarenlang alle foto's opslaan die u bewerkt hebt zonder in nood te komen qua ruimte.

  Met de 17,3 full-HD display bent u verzekerd van goede kwaliteit en kunt u bij het inzoomen elke pixel van uw foto's duidelijk zien.

  Ons oordeel

  Een geweldige laptop voor het bewerken van foto's in de hoogste kwaliteit. Programma's als Photoshop kan dit beest gemakkelijk aan, en de opslagruimte is ook meer dan genoeg voor jarenlang gebruik.

  Beoordeling van redacteur

  4. HP Pavilion x360 14

  HP Pavilion x360 14
  KLIK HIER VOOR DE PRIJS
  Bekijk Hier Klantreviews »

  Een groot voordeel van deze fotobewerkingslaptop is dat u hem om kunt klappen waarna hij te gebruiken is als een soort tablet met touchscreen.

  Het scherm is wat kleiner dan de andere laptops uit onze onderzoeksresultaten, namelijk maar 14 inch. Dat neemt niet weg van het feit dat deze laptop prima geschikt is voor het bewerken van foto's. Hij bevat namelijk een krachtige i5 processor met een kloksnelheid van 1 GHz waardoor uw zware fotobewerkingsprogramma's razendsnel kunnen draaien.

  Als we naar de opslag kijken bevat de HP Pavilion x360 14 meer dan genoeg ruimte om duizenden afbeeldingen op te kunnen slaan. Zelfs als u foto's zou produceren in 4k-formaat dan heeft u ruimte genoeg voor duizenden bestanden.

  Een nadeel dat wij online hebben kunnen vinden uit klantervaringen is dat de batterijduur niet al te lang is, maar dat maakt natuurlijk niet uit als u in de buurt bent van een stopcontact. Daarnaast is hij met ruim anderhalve kilogram ook niet de lichtste.

  Ons oordeel

  Een goede laptop voor de prijs en sterk genoeg voor het bewerken van foto's. Hij bevat een handige functie waarbij u hem kunt omklappen en als tablet kunt gebruiken door middel van zijn touchscreen. (2 in 1)

  Beoordeling van redacteur

  5. Acer Aspire 3 A317

  Acer Aspire 3 A317
  KLIK HIER VOOR DE PRIJS
  Bekijk Hier Klantreviews »

  Een wat goedkopere laptop voor Photoshop is deze Acer, welke hier meer dan prima voor geschikt is met zijn 17,3 inch display.

  De ingebouwde SSD met 512 GB aan opslagcapaciteit zorgt ervoor dat u ruimte genoeg heeft voor alle foto's die u in de komende jaren zult gaan bewerken. Daarnaast zorgt deze harde schijf er ook voor dat uw laptop en programma's razendsnel opstarten, wat grote voordelen heeft als u het haat om te wachten.

  Nog een voordeel is de NVIDIA GeForce MX250 videokaart die in deze laptop aanwezig is. Deze videokaart is speciaal gemaakt voor het snel renderen van beelden, waardoor u bij het bewerken van foto's een stapje voor hebt.

  Door middel van de Intel Core i5 processor die aanwezig is in de Acer Aspire 3 A317 kan uw laptop meerdere processen tegelijkertijd draaien, zonder problemen. Wanneer u bijvoorbeeld Photoshop en andere fotobewerkingsprogramma's tegelijk moet gebruiken zal dit gemakkelijk kunnen.

  Een nadeel is het gewicht van de laptop, aangezien hij bijna drie kilogram weegt waardoor het wat zwaarder is om mee te nemen in uw rugzak.

  Ons oordeel

  Acer wordt niet altijd geprezen als geweldig merk, maar als u een laptop zoekt om foto's mee te bewerken is dit product er zeker geschikt voor. Daarnaast heeft hij ook een voordelige prijs, wat het een goede keuze maakt.

  Beoordeling van redacteur

  Belangrijke criteria voor een laptop die foto’s kan bewerken

  Wanneer u geen favoriet hebt gevonden uit onze onderzoeksresultaten hierboven, kunt u zelf onderzoek doen naar een laptop voor fotobewerking door te kijken naar de onderstaande criteria. Deze checklist hebben wij zelf ook gebruikt tijdens het uitvoeren van ons onderzoek.

  laptop met vervaagde achtergrond

  Kwaliteit van de display

  Kies voor een IPS-display als u wilt kiezen voor de beste kwaliteit tijdens het bewerken van foto’s. Deze heeft namelijk de beste kijkhoek, kleurweergave en een goede verversingssnelheid. Er is geen reden om niet voor een IPS-display te kiezen, aangezien ze erg geschikt zijn voor dit doeleind en prima te betalen zijn.

  Solid state drive

  Een SSD is niet alleen belangrijk voor de opslagcapaciteit, maar ook om uw laptop snel te laten draaien. Met een SSD zullen, in vergelijking met een HDD, uw programma’s veel sneller opstarten.

  Een tweede punt wat belangrijk is om hierbij naar te kijken is de totale opslagcapaciteit. De grootte van een 4K-foto kan al snel rond de 30MB zijn. Hierom raden wij aan om een laptop te zoeken met een minimale opslagruimte van 512 GB of 1 TB. Wanneer u hiervoor kiest bent u verzekerd van genoeg opslag voor de komende maanden / jaren.

  Grafische kaart

  Net als bij een gaming laptop die veel processen moet draaien, denkt u waarschijnlijk dat een goede grafische kaart een must is in een laptop voor fotobewerking. Het is eerder het tegenovergestelde. U heeft geen geweldige videokaart nodig voor het bewerken van foto’s. Het is belangrijker om een goede processor te zoeken, aangezien deze tegenwoordig gemakkelijk een videokaart kunnen vervangen.

  Processor

  Een goede processor is erg belangrijk wanneer u een laptop zoekt waarop u van plan bent om zware fotobewerkingsprogramma’s te gaan draaien. Kijk hierbij goed naar het aantal cores die hij bevat, en de basisfrequentie in GHz. De modelnummers kunnen erg uiteenlopen en erg verwarrend zijn voor de gemiddelde gebruiker. Mocht u hier toch naar willen kijken, dan kunt u het overzicht van CPU-Monkey bekijken.

  MacBook of Windows?

  MacBooks worden veel gebruikt door professionele fotografen, en dat is niet zonder reden. Wanneer u het Apple besturingssysteem gewend bent is het een reden om hiervoor te gaan, maar wij raden aan om te gaan voor een Windows laptop.

  macbook met mooie display

  Als u een willekeurige MacBook bekijkt en deze vervolgens vergelijkt met een Windows laptop van ongeveer dezelfde prijs, dan zult u zien dat de Windows laptops (bijna altijd) betere specificaties zal bevatten om foto’s mee te bewerken. U kunt natuurlijk ook een MacBook aanschaffen omdat u het een mooi uiterlijk vindt hebben, maar bedenkt dan wel dat u een gelijke Windows laptop had kunnen kopen voor een lagere prijs.

  Veelgestelde vragen over een laptop voor fotobewerking

  Heeft u nog vragen over laptops die geschikt zijn om foto's mee te bewerken? Neem hieronder een kijkje bij vragen die wij al meerdere malen hebben ontvangen.

  Hoeveel geheugen is er nodig voor een fotobewerkingslaptop?

  Een hoger systeemgeheugen (RAM) is altijd beter, vooral bij het bewerken van foto's met een resolutie van 4K en hoger. Het hangt ook af van de RAM-vereisten van uw fotobewerkingssoftware. Als benchmark heeft u minimaal 8 GB nodig om Adobe Photoshop soepel te kunnen gebruiken op 1080p afbeeldingen.

  Is een discrete grafische kaart nodig voor een fotobewerkingslaptop?

  Het korte antwoord is nee. Technisch gezien hebben laptopprocessoren (CPU) ingebouwde grafische processoren. Deze zijn voldoende voor het bewerken van foto's, en u zult waarschijnlijk een vlotte ervaring hebben bij het werken aan 1080p afbeeldingen en lager. Echter, een discrete grafische kaart (GPU) is nodig voor professionele fotobewerking. U heeft minimaal 4 GB dedicated grafisch geheugen nodig en een GPU die de DirectX 12-technologie ondersteunt als u op 4K-afbeeldingen werkt. De eisen kunnen hoger zijn afhankelijk van de software en de complexiteit van uw bewerkingsprocessen.

  Wat is de aanbevolen capaciteit van de harde schijf?

  Een hogere opslagcapaciteit is beter. Een harde schijf (HDD) met een capaciteit van ten minste 1 TB biedt u voldoende ruimte voor het opslaan van hoge-resolutie afbeeldingen, onbewerkte foto's en projectbestanden. Misschien is de belangrijkste overweging wel het type opslag dat op de laptop is geïnstalleerd. Het wordt aanbevolen om te kiezen voor solid-state drives (SSD's), omdat deze enkele malen sneller zijn dan mechanische harde schijven. Voor het bewerken van foto's zijn talloze lees- en schrijfcycli op uw opslagruimte nodig, en u kunt veel voordeel halen uit de boost die SSD's bieden. Ze zijn duurder, dus u kunt gewoon een SSD van 256 GB kiezen voor uw primaire opslag en inactieve bestanden opslaan op een grotere secundaire HDD.

  Wat is de beste display voor het bewerken van foto's?

  U hebt een duidelijk display nodig met een brede sRGB-kleurruimte. Een scherm met ten minste 97% sRGB-display kan kleuren weergeven in een hogere fidelity, wat belangrijk is bij digitale kunstenaars. Dit zorgt ervoor dat de kleuren die op het scherm te zien zijn, dicht in de buurt komen van de tinten die bij het afdrukken zouden verschijnen. Schermen met een lage sRGB-weergave kunnen er dof uitzien en fouten in de kleurcorrectie veroorzaken.

  Heb ik een 4K display nodig in mijn laptop?

  Een 4K (3840 x 2160) IPS display is ideaal, maar niet noodzakelijk. U dient te streven naar een laptop met minimaal een Full HD scherm (1920 x 1080), maar er is geen bovengrens aan de resolutie als u foto’s gaat bewerken. Met meer pixels ziet u de beelden beter, vooral als u inzoomt en kleine details bewerkt. Budget is hier de echte beperking, want laptops met 4K-schermen kunnen aanzienlijk duurder zijn. Als goedkoper alternatief kunt u een 1080p laptop aansluiten op een externe 4K monitor, zolang de GPU een resolutie van 2160p ondersteunt.

  Samenvatting van het onderzoek

  Tijdens dit onderzoek zijn er 16 producten bekeken waarvan er 5 als goede laptop voor fotobewerking uit de test zijn gekomen. Hieronder is een overzichtelijke tabel de zien van de resultaten.

  #ProductBeoordelingKenmerken
  1 Krachtige i9 processor, 1 TB aan opslagruimte en touch Bar werkt geweldig.
  2 Processor met goede kloksnelheid, anti-reflecterend beeldscherm en snel opgeladen.
  3 Maakt amper geluid, krachtige videokaart en uitmuntende i7 processor.
  4 Tabletfunctie (touchscreen), snelle processor en meer dan genoeg opslagruimte.
  5 Snel opgestart door 512 GB SSD, maakt geen herrie en scherp beeld.
  Over de auteur

  Remco Bravenboer is een laptop-expert met jarenlange ervaring. Zelf heeft hij meerdere laptops gehad waarbij de één geoptimaliseerd was voor het spelen van games, en de ander krachtig was om mee te programmeren. Daarnaast heeft hij tijdens zijn ICT-opleiding cursussen gevolgd over hardware, waardoor zijn kennis over laptops enorm is gegroeid. Lees hier meer over hem en Laptoid.

  remco bravenboer - laptoid

  Plaats een reactie

  Wat vond u van onze informatie?

  0 / 5

  Your page rank:

  x