4 Beste Laptops om mee te Programmeren

Laatste update op 22-12-21 door Remco Bravenboer
sticker
full starfull starfull starfull starfull star
HP 14s-fq1970nd
HP 14s-fq1970nd - de beste laptop voor programmeurs
 • Razendsnelle i5 processor.
 • 256 GB SSD opslag.
 • Topklasse snelheid.
TOON LAAGSTE PRIJS arrow right
sticker
full starfull starfull starfull starfull star
Apple MacBook Pro 13-inch (2020)
Apple MacBook Pro 13-inch (2020)
 • macOS.
 • Weegt niet veel (1.4kg).
 • Prachtig Retina display.
TOON LAAGSTE PRIJS arrow right
sticker
full starfull starfull starfull starfull star
Asus VivoBook 15 S513EA-BN781T
Asus VivoBook 15 S513EA-BN781T
 • Licht & compact.
 • Programma's draaien snel.
 • Helder beeldscherm.
TOON LAAGSTE PRIJS arrow right

De beste laptops voor programmeurs moeten makkelijk onderweg meegenomen kunnen worden. Hij moet een comfortabel toetsenbord hebben, uw software met goede snelheid kunnen draaien en veel opslagruimte hebben voor al uw projecten.

Een goede processor is nog steeds het belangrijkst voor programmeurs, maar er zijn nog meer eisen waar een programmeerlaptop aan moet voldoen. Zo moet hij bijvoorbeeld een razendsnelle SSD hebben om alles snel te kunnen laten, maar ook genoeg RAM om uw favoriete IDE te kunnen draaien.

De kwaliteit van het scherm is ook erg belangrijk. Programmeurs zitten uren per dag op hun scherm te kijken, wat erg onaangenaam kan zijn als uw beeldscherm niet van de beste kwaliteit is. Over het algemeen raden wij de volgende specs aan:

 • Intel Core i5
 • 8 GB RAM
 • 256 GB SSD

Al deze eisen lijken het misschien wat moeilijk te maken om een goede laptop om mee te programmeren te kiezen, maar dat is het niet. Hieronder hebben wij uw beste keuzes op een rijtje gezet, en ook een koopgids gemaakt om u nog wat extra informatie te bieden over wat er nu echt belangrijk is.

HOE WE HEBBEN BESLIST

We hebben als eerst de specificaties van iedere laptop voor programmeurs vergeleken waarna er verschillende modellen afvielen. Vervolgens lazen wij klantreviews van deze producten om tot een eindoordeel te komen.

shopping cart 9 Laptops Bekeken
clock 16 Uur Aan Onderzoek
review 71 Reviews Gelezen
thumbs up 4 Laptops Gekozen

Bekijk hieronder de beste laptop voor programmeurs

Opmerking: Wanneer er een nieuwe laptop voor programmeurs wordt gelanceerd zullen wij de lijst bijwerken.

sticker

1. HP 14s-fq1970nd

HP 14s-fq1970nd
KLIK HIER VOOR DE PRIJS arrow right
Bekijk Hier Klantreviews »
Specificaties
CPU: AMD Ryzen 7
GPU: AMD Radeon Graphics
RAM: 16 GB
Opslag: 512 GB
Display: 14 inch
Formaat: 1,8 x 32,4 x 22,5 cm
Gewicht: 1,46 kg

Allereerst willen wij graag laten weten; deze laptop heeft een display van 14 inch, en u moet daar van houden aangezien een laptop van een wat kleiner formaat niet voor iedereen is weggelegd. Momenteel gebruik ik zelf als programmeur een laptop die hier erg op lijkt, maar dan van Asus.

De specificaties van deze laptop zijn uitstekend, en zeker als we daar naar kijken in verhouding met de lage prijs van dit product. De Ryzen 7 processor die in deze laptop zit is krachtig genoeg om verschillende programma's die u als programmeur gebruikt te multitasken, zoals IntelliJ, Postman of Visual Studio.

Nog een voordeel van de HP 14s-fq1970nd is dat hij razendsnel opstart door de ingebouwde SSD met een capaciteit van 512 GB. Met de ingebouwde videokaart is ook alles in orde. Hij is zelf sterk genoeg om er in full-HD films of series mee te kijken en video's mee te bewerken.

Bent u een tijdje niet in de buurt van een stopcontact? No worries, deze laptop gaat tot wel 10 uur mee zonder hem van stroom te voorzien. Let er wel op dat hij deze prestatie bij licht gebruik kan behalen, en niet als u urenlang code loopt te compilen.

Bekijk de HP 14s-fq1970nd bij onderstaande shops.

bekijk bij bol
bekijk bij bol

Ons oordeel

Voordelig, krachtig, snel & een mooi design. Kortom, alles wat u nodig heeft als u een goede laptop zoekt om mee te programmeren.

Beoordeling van redacteur
full starfull starfull starfull starfull star
sticker

2. Apple MacBook Pro 13-inch (2020)

Apple MacBook Pro 13-inch (2020)
KLIK HIER VOOR DE PRIJS arrow right
Bekijk Hier Klantreviews »
Specificaties
CPU: Apple M1
GPU: Apple M1
RAM: 8 GB
Opslag: 256 GB
Display: 13,3 inch
Formaat: 1,6 x 30,4 x 21,2 cm
Gewicht: 1,4 kg

Deze 13-inch MacBook van Apple is licht in gewicht en geschikt om mee te programmeren, als u natuurlijk fan bent van macOS.

De Apple M1 die in deze MacBook zit is prima geschikt voor het programmeren, maar ook zwaardere taken als het bewerken en renderen van video's in hoge resoluties.

Deze MacBook heeft een opslagruimte van 256 GB op zijn solid state drive, en 8 GB aan random access memory.

Nu zijn er zeker Windows laptops die u goedkoper kunt krijgen en toch dezelfde specificaties bevatten als de Apple MacBook Pro 13-inch (2020), maar als u macOS gewend bent is de switch naar Windows vaak het geld niet waard aangezien u met dit besturingssysteem al ervaring hebt. Daarnaast heeft u nog het voordeel dat het met een MacBook ook mogelijk is om iOS apps te programmeren en te debuggen.

Bekijk de Apple MacBook Pro 13-inch (2020) bij onderstaande shops.

bekijk bij bol
bekijk bij bol

Ons oordeel

Een MacBook moet u liggen, maar als u fan bent van macOS dan is deze variant een perfecte keuze als u een goede laptop zoekt om mee te programmeren. De specificaties zijn prima in orde, en de prijs van deze MacBook ook.

Beoordeling van redacteur
full starfull starfull starfull starfull star
sticker

3. Asus VivoBook 15 S513EA-BN781T

Asus VivoBook 15 S513EA-BN781T
KLIK HIER VOOR DE PRIJS arrow right
Bekijk Hier Klantreviews »
Specificaties
CPU: Intel Core i7
GPU: Intel Iris Xe Graphics
RAM: 8 GB
Opslag: 512 GB
Display: 15,6 inch
Formaat: 1,8 x 35,9 x 23,5 cm
Gewicht: 1,8 kg

Deze VivoBook is een prima keuze als u een 15,6 inch laptop zoekt, welke groter is dan de laptops op plek één en twee.

Hij bevat een i7 processor die zware software die nodig is voor het programmeren van apps gemakkelijk aan kan. In combinatie met de SSD die zich in deze laptop bevind kunt u prima multitasken en start alles snel op.

Het beeldscherm van de Asus VivoBook 15 S513EA-BN781T is ook van hoge kwaliteit. De display is anti-reflecterend en bevat een TN paneel. In combinatie met de refresh rate van 50 Hz kunt u uw code perfect lezen, zelfs in klein lettertype.

Bekijk de Asus VivoBook 15 S513EA-BN781T bij onderstaande shops.

bekijk bij bol
bekijk bij bol

Ons oordeel

Deze laptop is voordelig en perfect voor de gemiddelde programmeur. Ieder programma die u wilt draaien is hierop mogelijk (als ze Windows ondersteunen) en zal snel uitgevoerd kunnen worden.

Beoordeling van redacteur
full starfull starfull starfull starempty star

4. Acer Aspire 7 A715-75G-751G

Acer Aspire 7 A715-75G-751G
KLIK HIER VOOR DE PRIJS arrow right
Bekijk Hier Klantreviews »
Specificaties
CPU: Intel Core i7
GPU: NVIDIA GeForce GTX 1650
RAM: 16 GB
Opslag: 512 GB
Display: 15,6 inch
Formaat: 2,3 x 36,3 x 25,4 cm
Gewicht: 2,15 kg

Een groot voordeel van deze laptop is dat hij ook geschikt is voor het spelen van games. Dit komt door de NVIDIA GeForce GTX 1650 videokaart die er in zit. Hierdoor is deze laptop erg multifunctioneel, en kunt u er zelfs films mee renderen in 4k-kwaliteit.

Als we verder kijken naar de specificaties van dit product, zien we dat hij 16 GB aan RAM bevat wat meer dan genoeg is als u wilt programmeren op deze laptop. Daarnaast bevat hij een hexa core i7 processor die er voor zorgt dat alles snel opstart en vloeiend draait.

Tot slot; de opslagmogelijkheden van deze laptop. Hij bevat een SSD met een capaciteit van een halve terabyte, wat meer dan genoeg is om honderden (als het niet meer is) software projecten mee te bewaren.

Bekijk de Acer Aspire 7 A715-75G-751G bij onderstaande shops.

bekijk bij bol
bekijk bij bol

Ons oordeel

Hij is wat duurder dan de andere Windows laptops die positief uit ons onderzoek zijn gekomen, maar het feit dat u hier bijvoorbeeld ook mee kunt gamen in geweldige kwaliteit maakt de hoge prijs goed. Als u puur alleen gaat programmeren zou het zonde van uw geld zijn, maar als u een all-in-one laptop zoekt zit u met deze goed.

Beoordeling van redacteur
full starfull starfull starfull starempty star

Waar moet een goede programmeerlaptop aan voldoen?

Wanneer u als programmeer een goede laptop zoekt om uw dagelijkse taken op uit te voeren, zijn er een aantal criteria waar deze aan moet voldoen zodat u verzekerd bent dat hij snel al uw taken kan uitvoeren.

Processor

Voor een laptop waarmee u gaat programmeren is de processor het belangrijkste component. Een goede processor zorgt ervoor dat uw laptop meerdere taken tegelijkertijd kan draaien, wat cruciaal is tijdens het schrijven en compileren van code.

Over het algemeen hoeft u eigenlijk alleen te kijken naar twee dingen:

 • Het aantal cores van de processor.
 • De kloksnelheid.

Hoe meer cores, des te meer taken uw laptop tegelijkertijd uit kan voeren. Met de kloksnelheid is het altijd hoe meer, hoe beter. Een hogere kloksnelheid zult u snel merken in de snelheid dat uw laptop taken af kan handelen.

RAM

Het hebben van genoeg RAM is cruciaal om meerdere zware programma’s tegelijkertijd te kunnen laten draaien. Uw processor slaat gegevens tijdelijk op in het werkgeheugen, en daar moet wel genoeg RAM voor in uw laptop zitten.

Over het algemeen wordt 8 GB RAM aangeraden voor programmeurs. Mocht u op safe willen spelen voor de toekomst, kunt u ook kiezen voor 16 GB. Hiermee zorgt u er voor dat u de zwaarste IDE’s zoals Android Studio probleemloos kunt draaien.

Schermgrootte

De meeste programmeurs werken graag op een wat groter scherm, zodat alle interfaces en programma’s in één beeld passen en bijvoorbeeld steeds hoeft te “ALT-Tabben". Mocht u vaak op dezelfde plek werken, kies dan voor 17 inch. Dit is het grootst mogelijke formaat, en u zult hiermee alles groot en duidelijk op uw scherm kunnen zien.

Als u vaak onderweg bent of misschien wel een studie volgt voor programmeur, dan kunt u ook kiezen voor een 15,6 inch programmeer laptop. Deze zijn vaak een stuk lichter en daardoor ook makkelijker mee te nemen.

man die programmeert op een laptop

Opslagruimte

U heeft als programmeur redelijk wat opslagruimte nodig voor de benodigde software, maar ook voor het opslaan van al uw projecten. Programmeurs raden wij over het algemeen 256 GB aan opslagruimte aan.. Dit is meer dan genoeg om verschillende IDE’s te kunnen installeren en projecten op te kunnen ontwikkelen.

Mocht u uiteindelijk toch niet genoeg opslagruimte hebben, kunt u altijd kiezen om een externe harde schijf te gebruiken voor het opslaan van uw data, zoals gemaakte projecten.

Videokaart

Wat bij veel andere doeleinden wel het geval is, is een videokaart niet belangrijk voor het programmeren. Het maakt dus niet uit of de laptop die u op het oog hebt een goede videokaart heeft of niet.

Minimale eisen van populaire IDE’s

Een IDE (integrated development environment) is de software die een programmeur gebruikt om zijn of haar code in te schrijven. In zo’n omgeving moet code ook worden gecompileerd, wat geen lichte taak is voor een laptop. Bij het kiezen van een laptop om mee te programmeren, is het belangrijk dat hij uw IDE kan draaien. Hieronder zullen wij een overzicht tonen met de minimale requirements om de meest bekende IDE’s te draaien.

IDEMinimale eisen
Visual Studio4 GB RAM
Processor van 1,8 GHz of sneller
Eclipse4 GB RAM
Processor van 1,5 GHz of sneller
Visual Studio Code1 GB RAM
Processor van 1,6 GHz of sneller
Android Studio8 GB RAM
Processor van 3,0 GHz of sneller
Minimale eisen van verschillende IDE's.

Welke laptop merken worden vaak gekozen door programmeurs?

Voor programmeurs is het belangrijk om een laptop te hebben met goede processor, genoeg RAM en een grote display. Onderstaande merken bieden veel modellen die aan deze eisen voldoen.

Apple

macbook voor programmeurs

MacBooks zijn erg gewild bij programmeurs. Zeker de nieuwere modellen bevatten krachtige chips die bijna iedere IDE kunnen draaien. Vaak is in deze modellen ook 8 GB of 16 GB RAM te vinden, wat voldoende is om mee te programmeren.

Acer

acer laptop om mee te programmeren

Ook al zijn ze verre van de lichtste, Acer maakt veel laptops met een goede processor en veel RAM. Gecombineerd met de display die vaak tussen de 15,6 en 17,3 inch zit, maakt dit Acer een goed laptop merk voor programmeurs.

Asus

krachtige asus laptop

ZenBook, VivoBook, of misschien toch een ROG? Asus heeft veel verschillende reeksen die geschikt zijn voor programmeurs. Ze bieden zelfs verschillende 2-in-1 laptops aan voor de gebruiker die er ook comfortabel mee op de bank wilt zitten na een lange werkdag.

Dell

dell precision laptop

Een laptop merk waar ik zelf veel programmeurs over heb gehoord is Dell, met in het bijzonder de XPS. Dit is een wat kleinere laptop met een prachtig scherm, en geweldige specs om razendsnel mee te kunnen programmeren.

Voordelen van een programmeerlaptop

Laptops die geschikt zijn voor programmeren bevatten een goede processor. Dit maakt multitasken met andere programma’s een stuk soepeler.

Aangezien de meeste laptops voor programmeren een grote display hebben, kunt u er ook andere taken op doen waarbij een groot scherm vereist is. Denk hierbij aan het bewerken van foto’s of streamen van een film.

Het hebben van een laptop om mee te programmeren is veel fijner dan een desktop-pc. Met een laptop kunt u zelfs onderweg aan uw softwareprojecten werken, terwijl u vanaf een desktop-pc alleen vanaf thuis kan werken.

Nadelen van een programmeerlaptop

De meeste laptops die wij aanraden bevatten geen goede videokaart, omdat dat in principe niet nodig is voor het programmeren. Mocht u ook graag willen gamen, dan heeft u met de programmeerlaptops uit deze lijst pech.

Als uw laptop niet veel opslagruimte heeft, zult u gebruik moeten maken van een externe harde schijf om uw projecten op te kunnen slaan.

Welke laptop voor programmeurs moet ik nu kopen?

Het is voor ons lastig om te zeggen welke laptop voor programmeurs u precies moet kopen, aangezien iedereen een ander doel voor ogen heeft. Om het u nog wat makkelijker te maken, hebben we hieronder nog een uitgebreide tabel gemaakt met de specificaties van alle laptops.

Laptop CPU GPU RAM Opslag Display Gewicht
HP 14s-fq1970nd AMD Ryzen 7 AMD Radeon Graphics 16 GB 512 GB 14 inch 1,46 kg Bekijk prijs
Apple MacBook Pro 13-inch (2020) Apple M1 Apple M1 8 GB 256 GB 13,3 inch 1,4 kg Bekijk prijs
Asus VivoBook 15 S513EA-BN781T Intel Core i7 Intel Iris Xe Graphics 8 GB 512 GB 15,6 inch 1,8 kg Bekijk prijs
Acer Aspire 7 A715-75G-751G Intel Core i7 NVIDIA GeForce GTX 1650 16 GB 512 GB 15,6 inch 2,15 kg Bekijk prijs
HP 14s-fq1970nd
Processor:
AMD Ryzen 7
Videokaart:
AMD Radeon Graphics
RAM:
16 GB
Opslag:
512 GB
Display:
14 inch
Gewicht:
1,46 kg
Bekijk prijs
Apple MacBook Pro 13-inch (2020)
Processor:
Apple M1
Videokaart:
Apple M1
RAM:
8 GB
Opslag:
256 GB
Display:
13,3 inch
Gewicht:
1,4 kg
Bekijk prijs
Asus VivoBook 15 S513EA-BN781T
Processor:
Intel Core i7
Videokaart:
Intel Iris Xe Graphics
RAM:
8 GB
Opslag:
512 GB
Display:
15,6 inch
Gewicht:
1,8 kg
Bekijk prijs
Acer Aspire 7 A715-75G-751G
Processor:
Intel Core i7
Videokaart:
NVIDIA GeForce GTX 1650
RAM:
16 GB
Opslag:
512 GB
Display:
15,6 inch
Gewicht:
2,15 kg
Bekijk prijs

Veelgestelde vragen over een laptop voor programmeurs

Zoekt u een laptop om mee te programmeren maar heeft u nog vragen? Bekijk of wij het antwoord hieronder hebben gegeven.

Wat zijn de aanbevolen specificaties voor een laptop waarmee geprogrammeerd kan worden?

U kunt kiezen voor de hoogste beschikbare specificaties om er zeker van te zijn dat er geen knelpunten zijn tijdens het programmeren. Een Intel i7-processor met vier cores of het AMD-equivalent, 16 GB RAM, en een solid-state drive (SSD) met hoge capaciteit zouden ideale componenten zijn. Deze kunnen de meeste codeerprogramma

Ik heb een klein budget. Wat zijn de minimale specificaties die nodig zijn?

Afhankelijk van de programmeertaal en de aard van de apps waar u aan werkt, kunt u coderen op minilaptops met instapspecificaties. Een Intel i3 of AMD Ryzen 3 en 4 GB RAM is bijvoorbeeld voldoende voor de meeste programmeertaken. Een andere optie is het gebruik van browser-gebaseerde IDE’s als deze voldoende zijn voor het uitvoeren van uw code en het debuggen. Op deze manier hoeft u niet te veel te vertrouwen op de interne specificaties van de laptop.

Wat is het beste besturingssysteem om mee te programmeren?

De keuze is sterk afhankelijk van uw voorkeur en het OS waarvoor u regelmatig programma’s maakt. Er zijn bekende IDE’s en programmeertools die werken op Windows en Mac. Aan de andere kant zijn Chromebooks goedkopere maar bekwame alternatieven als programmeerlaptops. U hoeft alleen maar Crouton te installeren om Linux te kunnen draaien. Het is niet voor iedereen weggelegd, maar veel programmeurs geven de voorkeur aan codering in een Linux-omgeving. Web-based IDE’s werken prima op Chromebooks, ongeacht of Crouton is geïnstalleerd of niet.

Welke levensduur van de batterij is ideaal voor een programmeerlaptop?

Het hangt af van uw behoefte aan mobiliteit, maar de ideale levensduur van de batterij voor dergelijke laptops ligt tussen de 10-15 uur. Dit is genoeg tijd om tijdens kantooruren en tijdens het reizen aan uw code te werken, en u hoeft het apparaat maar één keer per één of twee dagen op te laden.

Welke andere belangrijke functies moet ik zoeken?

Naast CPU-snelheid, aantal cores en andere genummerde specs, moet u op zoek gaan naar een laptop met een goed toetsenbord. Een snel reagerend toetsenbord kan u helpen om comfortabel te programmeren, vooral wanneer u lange tijd op een kleine laptop codeert. Het type toetsenbordmechanisme en de hoogte van de toetsen zijn afhankelijk van uw voorkeur. Laptops met membraantoetsen zijn zachter, terwijl mechanische toetsen een tastbare, verende feedback bieden wanneer ze worden ingedrukt. Als u de voorkeur geeft aan mini laptops met schermen kleiner dan 13

Conclusie

In deze test zijn er 9 laptops bekeken waarvan er 4 als beste laptop voor programmeurs uit het onderzoek zijn gekomen, met op nummer 1 de HP 14s-fq1970nd. Hieronder is nog een beknopt onderzoeksresultaat te vinden.

# Product Beoordeling Kenmerken
1 full starfull starfull starfull starfull star Topklasse snelheid, goede accuduur en touchpad werkt erg goed.
2 full starfull starfull starfull starfull star Prachtig Retina display, intel i7 processor en genoeg opslagruimte op zijn SSD (256 GB).
3 full starfull starfull starfull starfull star Programma's draaien snel, helder beeldscherm en ook geschikt voor andere doeleinden.
4 full starfull starfull starfull starfull star Compatibel met programmeer-software, kan op gegamed worden en goede videokwaliteit.
Over de auteur

Remco Bravenboer is een laptop-expert met jarenlange ervaring. Zelf heeft hij meerdere laptops gehad waarbij de een geoptimaliseerd was voor het spelen van games, en de ander krachtig was om mee te programmeren. Daarnaast heeft hij tijdens zijn ICT-opleiding cursussen gevolgd over hardware, waardoor zijn kennis over laptops enorm is gegroeid. Lees hier meer over hem en Laptoid.

remco bravenboer - laptoid
deals bekijken x