4 Beste Laptops om mee te Programmeren

Laatste update op 15-09-21 door Remco Bravenboer
sticker
full starfull starfull starfull starfull star
HP 14s-dq1976nd
HP 14s-dq1976nd  - de beste laptop voor programmeurs
  • Razendsnelle i5 processor.
  • 256 GB SSD opslag.
  • Topklasse snelheid.
TOON LAAGSTE PRIJS arrow right
sticker
full starfull starfull starfull starfull star
Apple MacBook Pro 13-inch (2020)
Apple MacBook Pro 13-inch (2020)
  • macOS.
  • Weegt niet veel (1.4kg).
  • Prachtig Retina display.
TOON LAAGSTE PRIJS arrow right
sticker
full starfull starfull starfull starfull star
Asus VivoBook 15 P1504JA-EJ574T
Asus VivoBook 15 P1504JA-EJ574T
  • Licht & compact.
  • Programma's draaien snel.
  • Helder beeldscherm.
TOON LAAGSTE PRIJS arrow right

Het programmeren van software is een zwaar proces waar u een krachtige laptop voor nodig heeft. Een laptop die geen snelle processor bevat, niet genoeg RAM heeft of geen snelle SSD bevat zal deze taak helaas niet snel genoeg kunnen uitvoeren. Programmeurs houden over het algemeen niet van wachten, en daarom hebben wij een lijst opgesteld van de beste programmeer laptops.

HOE WE HEBBEN BESLIST

We hebben als eerst de specificaties van iedere laptop voor programmeurs vergeleken waarna er verschillende modellen afvielen. Vervolgens lazen wij klantreviews van deze producten om tot een eindoordeel te komen.

shopping cart 9 Laptops Bekeken
clock 16 Uur Aan Onderzoek
review 71 Reviews Gelezen
thumbs up 4 Laptops Gekozen

Bekijk hieronder de beste laptop voor programmeurs

Opmerking: Wanneer er een nieuwe laptop voor programmeurs wordt gelanceerd zullen wij de lijst bijwerken.

sticker

1. HP 14s-dq1976nd

HP 14s-dq1976nd
KLIK HIER VOOR DE PRIJS arrow right
Bekijk Hier Klantreviews »

Allereerst willen wij graag laten weten; deze laptop heeft een display van 14 inch, en u moet daar van houden aangezien een laptop van een wat kleiner formaat niet voor iedereen is weggelegd. Momenteel gebruik ik zelf als programmeur een laptop die hier erg op lijkt, maar dan van Asus.

De specificaties van deze laptop zijn uitstekend, en zeker als we daar naar kijken in verhouding met de lage prijs van dit product. De i7 processor van Intel die in deze laptop zit is krachtig genoeg om verschillende programma's die u als programmeur gebruikt te multitasken, zoals IntelliJ, Postman of Visual Studio.

Nog een voordeel van de HP 14s-dq1976nd is dat hij razendsnel opstart door de ingebouwde SSD met een capaciteit van 256 GB. Met de ingebouwde videokaart is ook alles in orde. Hij is zelf sterk genoeg om er in full-HD films of series mee te kijken en video's mee te bewerken.

Bent u een tijdje niet in de buurt van een stopcontact? No worries, deze laptop gaat tot wel 10 uur mee zonder hem van stroom te voorzien. Let er wel op dat hij deze prestatie bij licht gebruik kan behalen, en niet als u urenlang code loopt te compilen.

Bekijk de HP 14s-dq1976nd bij onderstaande shops.

bekijk bij bol
bekijk bij bol

Ons oordeel

Voordelig, krachtig, snel & een mooi design. Kortom, alles wat u nodig heeft als u een goede laptop zoekt om mee te programmeren.

Beoordeling van redacteur
full starfull starfull starfull starfull star
sticker

2. Apple MacBook Pro 13-inch (2020)

Apple MacBook Pro 13-inch (2020)
KLIK HIER VOOR DE PRIJS arrow right
Bekijk Hier Klantreviews »

Deze 13-inch MacBook van Apple is licht in gewicht en geschikt om mee te programmeren, als u natuurlijk fan bent van macOS.

De quad core Intel Core i7 processor die in deze MacBook zit is prima geschikt voor het programmeren, maar ook zwaardere taken als het bewerken en renderen van video's in hoge resoluties.

Deze MacBook heeft een opslagruimte van 256 GB op zijn solid state drive, en 8 GB aan random access memory.

Nu zijn er zeker Windows laptops die u goedkoper kunt krijgen en toch dezelfde specificaties bevatten als de Apple MacBook Pro 13-inch (2020), maar als u macOS gewend bent is de switch naar Windows vaak het geld niet waard aangezien u met dit besturingssysteem al ervaring hebt. Daarnaast heeft u nog het voordeel dat het met een MacBook ook mogelijk is om iOS apps te programmeren en te debuggen.

Bekijk de Apple MacBook Pro 13-inch (2020) bij onderstaande shops.

bekijk bij bol
bekijk bij bol

Ons oordeel

Een MacBook moet u liggen, maar als u fan bent van macOS dan is deze variant een perfecte keuze als u een goede laptop zoekt om mee te programmeren. De specificaties zijn prima in orde, en de prijs van deze MacBook ook.

Beoordeling van redacteur
full starfull starfull starfull starfull star
sticker

3. Asus VivoBook 15 P1504JA-EJ574T

Asus VivoBook 15 P1504JA-EJ574T
KLIK HIER VOOR DE PRIJS arrow right
Bekijk Hier Klantreviews »

Deze VivoBook is een prima keuze als u een 15,6 inch laptop zoekt, welke groter is dan de laptops op plek één en twee.

Hij bevat een i7 processor (1065G7) die zware software die nodig is voor het programmeren van apps gemakkelijk aan kan. In combinatie met de SSD die zich in deze laptop bevind kunt u prima multitasken en start alles snel op.

Het beeldscherm van de Asus VivoBook 15 P1504JA-EJ574T is ook van hoge kwaliteit. De display is anti-reflecterend en bevat een TN paneel. In combinatie met de refresh rate van 50 Hz kunt u uw code perfect lezen, zelfs in klein lettertype.

Bekijk de Asus VivoBook 15 P1504JA-EJ574T bij onderstaande shops.

bekijk bij bol
bekijk bij bol

Ons oordeel

Deze laptop is voordelig en perfect voor de gemiddelde programmeur. Ieder programma die u wilt draaien is hierop mogelijk (als ze Windows ondersteunen) en zal snel uitgevoerd kunnen worden.

Beoordeling van redacteur
full starfull starfull starfull starempty star

4. Acer Aspire 7 A715-75G-751G

Acer Aspire 7 A715-75G-751G
KLIK HIER VOOR DE PRIJS arrow right
Bekijk Hier Klantreviews »

Een groot voordeel van deze laptop is dat hij ook geschikt is voor het spelen van games. Dit komt door de NVIDIA GeForce GTX 1650 videokaart die er in zit. Hierdoor is deze laptop erg multifunctioneel, en kunt u er zelfs films mee renderen in 4k-kwaliteit.

Als we verder kijken naar de specificaties van dit product, zien we dat hij 16 GB aan RAM bevat wat meer dan genoeg is als u wilt programmeren op deze laptop. Daarnaast bevat hij een hexa core i7 processor die er voor zorgt dat alles snel opstart en vloeiend draait.

Tot slot; de opslagmogelijkheden van deze laptop. Hij bevat een SSD met een capaciteit van een halve terabyte, wat meer dan genoeg is om honderden (als het niet meer is) software projecten mee te bewaren.

Bekijk de Acer Aspire 7 A715-75G-751G bij onderstaande shops.

bekijk bij bol
bekijk bij bol

Ons oordeel

Hij is wat duurder dan de andere Windows laptops die positief uit ons onderzoek zijn gekomen, maar het feit dat u hier bijvoorbeeld ook mee kunt gamen in geweldige kwaliteit maakt de hoge prijs goed. Als u puur alleen gaat programmeren zou het zonde van uw geld zijn, maar als u een all-in-one laptop zoekt zit u met deze goed.

Beoordeling van redacteur
full starfull starfull starfull starempty star

Criteria om op te letten tijdens uw zoektocht naar de beste laptop voor programmeerdoeleinden

Wanneer u als programmeer een goede laptop zoekt om uw dagelijkse taken op uit te voeren, zijn er een aantal criteria waar deze aan moet voldoen zodat u verzekerd bent dat hij snel al uw taken kan uitvoeren.

visual studio code op een macbook

Krachtige processor

Net als bij laptops voor fotobewerking is een krachtige processor voor dit soort laptops een must, aangezien het compilen van code een zware taak is en programma’s die u waarschijnlijk vaak gaat gebruiken, zoals IntelliJ of Visual Studio, geen lichte jongens zijn. Zoek een laptop met minimaal een Intel Core i5 processor, deze zal dit soort software makkelijk aan moeten kunnen.

Genoeg RAM-geheugen

Het RAM-geheugen is een belangrijk component in een laptop, en zeker als u deze wilt gebruiken om mee te programmeren. Als u simpele software zoals IntelliJ gaat draaien om bijvoorbeeld basic Java-applicaties mee te ontwikkelen, dan heeft u aan 4 GB meer dan voldoende. Mocht u ingewikkelde multi-threaded AI-software gaan ontwikkelen, raden wij aan om voor 8 of 16 GB aan RAM te gaan.

SSD opslagmogelijkheid

Als we kijken naar de harde schijf, dan is de grootte niet erg van belang aangezien de meeste applicaties die u zult ontwikkelen waarschijnlijk niet groter gaan worden dan 10 á 50 MB per stuk. Een SSD zorgt ervoor dat uw laptop, inclusief ieder programma dat er op draait, sneller op start vergeleken met een HDD. De meeste laptops worden tegenwoordig standaard geleverd met een SSD er in, maar let hier als programmeur goed op tijdens het maken van uw keuze.

Veelgestelde vragen over een laptop voor programmeurs

Zoekt u een laptop om mee te programmeren maar heeft u nog vragen? Bekijk of wij het antwoord hieronder hebben gegeven.

Wat zijn de aanbevolen specificaties voor een laptop waarmee geprogrammeerd kan worden?

U kunt kiezen voor de hoogste beschikbare specificaties om er zeker van te zijn dat er geen knelpunten zijn tijdens het programmeren. Een Intel i7-processor met vier cores of het AMD-equivalent, 16 GB RAM, en een solid-state drive (SSD) met hoge capaciteit zouden ideale componenten zijn. Deze kunnen de meeste codeerprogramma

Ik heb een klein budget. Wat zijn de minimale specificaties die nodig zijn?

Afhankelijk van de programmeertaal en de aard van de apps waar u aan werkt, kunt u coderen op minilaptops met instapspecificaties. Een Intel i3 of AMD Ryzen 3 en 4 GB RAM is bijvoorbeeld voldoende voor de meeste programmeertaken. Een andere optie is het gebruik van browser-gebaseerde IDE’s als deze voldoende zijn voor het uitvoeren van uw code en het debuggen. Op deze manier hoeft u niet te veel te vertrouwen op de interne specificaties van de laptop.

Wat is het beste besturingssysteem om mee te programmeren?

De keuze is sterk afhankelijk van uw voorkeur en het OS waarvoor u regelmatig programma’s maakt. Er zijn bekende IDE’s en programmeertools die werken op Windows en Mac. Aan de andere kant zijn Chromebooks goedkopere maar bekwame alternatieven als programmeerlaptops. U hoeft alleen maar Crouton te installeren om Linux te kunnen draaien. Het is niet voor iedereen weggelegd, maar veel programmeurs geven de voorkeur aan codering in een Linux-omgeving. Web-based IDE’s werken prima op Chromebooks, ongeacht of Crouton is geïnstalleerd of niet.

Welke levensduur van de batterij is ideaal voor een programmeerlaptop?

Het hangt af van uw behoefte aan mobiliteit, maar de ideale levensduur van de batterij voor dergelijke laptops ligt tussen de 10-15 uur. Dit is genoeg tijd om tijdens kantooruren en tijdens het reizen aan uw code te werken, en u hoeft het apparaat maar één keer per één of twee dagen op te laden.

Welke andere belangrijke functies moet ik zoeken?

Naast CPU-snelheid, aantal cores en andere genummerde specs, moet u op zoek gaan naar een laptop met een goed toetsenbord. Een snel reagerend toetsenbord kan u helpen om comfortabel te programmeren, vooral wanneer u lange tijd op een kleine laptop codeert. Het type toetsenbordmechanisme en de hoogte van de toetsen zijn afhankelijk van uw voorkeur. Laptops met membraantoetsen zijn zachter, terwijl mechanische toetsen een tastbare, verende feedback bieden wanneer ze worden ingedrukt. Als u de voorkeur geeft aan minilaptops met schermen kleiner dan 13

Conclusie

In deze test zijn er 9 laptops bekeken waarvan er 4 als beste laptop voor programmeurs uit het onderzoek zijn gekomen, met op nummer 1 de HP 14s-dq1976nd. Hieronder is nog een beknopt onderzoeksresultaat te vinden.

# Product Beoordeling Kenmerken
1 full starfull starfull starfull starfull star Topklasse snelheid, goede accuduur en touchpad werkt erg goed.
2 full starfull starfull starfull starfull star Prachtig Retina display, intel i7 processor en genoeg opslagruimte op zijn SSD (256 GB).
3 full starfull starfull starfull starfull star Programma's draaien snel, helder beeldscherm en ook geschikt voor andere doeleinden.
4 full starfull starfull starfull starfull star Compatibel met programmeer-software, kan op gegamed worden en goede videokwaliteit.
Over de auteur

Remco Bravenboer is een laptop-expert met jarenlange ervaring. Zelf heeft hij meerdere laptops gehad waarbij de een geoptimaliseerd was voor het spelen van games, en de ander krachtig was om mee te programmeren. Daarnaast heeft hij tijdens zijn ICT-opleiding cursussen gevolgd over hardware, waardoor zijn kennis over laptops enorm is gegroeid. Lees hier meer over hem en Laptoid.

remco bravenboer - laptoid
deals bekijken x