5 Beste Laptopstandaarden van 2024

Door Remco Bravenboer / Laatste update op 28 sep 2023
Een laptopstandaard kan uw gehele postuur helpen. 5 Beste Laptopstandaarden van 2024

Tijdens uw werk krijgt u waarschijnlijk vaak een stijve nek, en dat is tegelijkertijd ook erg slecht voor uw rug. Een laptopstandaard kan hierbij helpen, zeker als u een upgrade wilt van de stapel boeken of tijdschriften die u momenteel onder uw laptop hebt liggen. ;-)

Mocht u willen genieten van ergonomische voordelen en uw laptop tegelijkertijd van ventilatie willen voorzien, dan kunt u kiezen voor één van de beste laptopstandaarden. Dit zijn niet de enige voordelen, en dat zullen wij u later in ons onderzoek uitleggen.

Vergelijk de 5 best geteste laptopsstandaard

# Laptop OS Display Processor RAM Opslag
1
Ewent Notebook Standaard
Ewent Notebook Standaard Beste verstelbare laptopstandaard
windows inch GB GB Bekijk prijsbekijk prijs
2
Kensington Easy Riser
Kensington Easy Riser Beste budget laptopstandaard
windows inch GB GB Bekijk prijsbekijk prijs
3
Veripart Laptop Stand
Veripart Laptop Stand Beste laptopstandaard voor grote laptops
windows inch GB GB Bekijk prijsbekijk prijs
4
Trust Cyclone Koelstandaard
Trust Cyclone Koelstandaard Beste goedkope laptopstandaard
windows inch GB GB Bekijk prijsbekijk prijs
5
Trust Azul
Trust Azul Beste laptopstandaard van Trust
windows inch GB GB Bekijk prijsbekijk prijs

Beste laptopstandaard van 2024

1. Ewent Notebook Standaard

Beste verstelbare laptopstandaard

Deze laptopstandaard is perfect voor laptops met een grootte tussen de 14 en 18 inch en is gemaakt voor op een bureau. Hij is gemakkelijk in hoogte en hellingshoek te verstellen aan de achterkant, waardoor er voor iedereen een manier is om er op een comfortabele manier mee te werken.

extra usb poorten

Aan de achterkant van de standaard zitten boven in vier extra USB-aansluitingen, wat erg handig is als u bijvoorbeeld een extern toetsenbord en muis aan wilt sluiten op uw laptop om deze alleen als monitor te gebruiken.

Redenen om te kopen:

 • In hoogte verstelbaar.
 • Voor op uw bureau.
 • Instelbare hellingshoek.
 • Extra USB-poorten.
 • Voor laptops tussen 14 en 19 inch.
 • Gemaakt van stevig materiaal.

Redenen om niet te kopen:

 • Geen ventilator

De Ewent Notebook Standaard is te koop bij:

bekijk bij bol

2. Kensington Easy Riser

Beste budget laptopstandaard

Deze standaard zit in een iets goedkoper klassement dan de nummer één, maar dat betekent niet dat hij gelijk een stuk slechter is. Hij is geschikt voor mini laptops van 11 inch, tot en met grotere laptops van 17 inch. Bij het grootste formaat kan het wel zijn dat hij een stukje uitsteekt over de rand, maar zo lang het niet meerdere centimeters is kan dit weinig kwaad.

Hij is gemakkelijk in hoogte in te stellen door middel van een tandwieltje aan de zijkant, maar bevat verder geen speciale of unieke functionaliteiten.

Redenen om te kopen:

 • Voor 11 t/m 17 inch laptops.
 • Koelt uw laptop (niet actief).
 • Ergonomisch ontwerp.

Redenen om niet te kopen:

 • Geen actieve koeling

De Kensington Easy Riser is te koop bij:

bekijk bij bol

3. Veripart Laptop Stand

Beste laptopstandaard voor grote laptops

Het formaat laptop dat op deze standaard van Veripart past varieert enorm. U kunt er een kleine laptop van 10 inch op plaatsen, maar een grote tablet of ander apparaat tot wel 25 inch groot kan er op geplaatst worden.

Hij kan gemakkelijk in hoogte worden versteld om u zo in een betere houding te kunnen later werken. De Veripart Laptop Stand is ook van erg stevig materiaal gemaakt, een combinatie van kunststof en metaal.

Redenen om te kopen:

 • Voor apparaten tot 25 inch.
 • Stevig materiaal.
 • Verstelbaar.
 • Zorgt voor ventilatie voor uw laptop.

Redenen om niet te kopen:

 • Toetsenbord lastig te gebruiken

De Veripart Laptop Stand is te koop bij:

bekijk bij bol

4. Trust Cyclone Koelstandaard

Beste goedkope laptopstandaard

Wat uniek is aan deze laptopstandaard, is dat hij een actieve koelfunctie bevat. Wanneer u uw laptop op de standaard zet en hem koppelt aan de koeler, zullen de ventilatoren in de standaard gaan draaien en uw laptop afkoelen. (Toepasselijke naam dus, Trust 'Cyclone'...)

Qua laptopformaat is hij geschikt voor een beelddiagonaal tussen de 13 en 15,6 inch. Daarnaast is hij net als de anderen ook in hoogte verstelbaar.

Redenen om te kopen:

 • Actieve koeling.
 • Voor laptops van 13 t/m 15 inch.
 • Makkelijk te verstellen.
 • Stevig gebouwd.

Redenen om niet te kopen:

 • Niet geschikt voor grote laptops

De Trust Cyclone Koelstandaard is te koop bij:

bekijk bij bol

5. Trust Azul

Beste laptopstandaard van Trust

Net als het Trust product hierboven biedt ook deze laptopstandaard actieve koeling voor uw laptop.

U kunt uw laptop gemakkelijk koppelen aan de koeling door middel van de USB-kabel die er aan vast zit. Nadat u deze hebt gebruikt kunt u hem weer opbergen aan de onderkant zodat hij niet in het zicht ligt.

Één redelijk groot nadeel: hij is niet in hoogte verstelbaar, waardoor het hele idee achter een 'standaard' eigenlijk weg wordt gehaald.

Redenen om te kopen:

 • Actieve koeling.
 • Meerdere laptopmaten mogelijk.
 • Makkelijk koppelen via USB.
 • Stevige kwaliteit.

Redenen om niet te kopen:

 • Niet in hoogte verstelbaar

De Trust Azul is te koop bij:

bekijk bij bol

Kenmerken van de beste laptopstandaarden

Laptops zijn mobiele, veelzijdige computers die we bijna overal mee naartoe kunnen nemen voor werk, school of zaken. Maar de vormfactor en het ontwerp van een laptop zijn misschien niet de meest ergonomische wanneer u op uw bureau werkt of hem op uw schoot gebruikt. Dit is waar een laptopstandaard van pas komt.

Een laptopstandaard is een accessoire waarop de laptop kan rusten en van het oppervlak kan worden verhoogd. Dit kan het typen en het bekijken van het scherm comfortabeler maken, en tegelijk de ventilatie verbeteren waardoor hij ook sneller wordt. Wij hebben hier alle kenmerken verzameld die u moet weten over laptopstandaarden.

Ondersteunde schermgrootte voor laptops

U kunt de grootte van uw laptop bepalen door diagonaal over het scherm te meten. Begin met een meetlint te meten van de linkerbovenhoek diagonaal naar de rechter benedenhoek van het scherm.

Schermen worden meestal gemeten in inches, en dat geldt ook voor een laptopsteun. Ze zijn er in verschillende maten, van 10,5" notebooks tot 17,3" laptops van ware grootte. Het is aan te bevelen een grotere standaard te nemen, of op zijn minst dezelfde maat als uw laptop. Een brede laptopstandaard kan zwaardere laptops beter ondersteunen en biedt voldoende ruimte voor accessoires en andere voorzieningen.

Type laptopstandaard

Er zijn twee algemene classificaties van laptopstandaarden.

Bureau

De meeste laptopstandaarden zijn gemaakt voor gebruik op een bureau of tafelblad. Ze hebben pootjes of een uitklapbare romp waarmee u uw laptop kunt optillen en onder een hoek vergeleken met het horizontale vlak kunt houden. U kunt uw laptop gebruiken zoals een desktopcomputer, met een externe muis en toetsenbord.

Schoot

Andere ontwerpen zijn bedoeld om op uw schoot of andere zachte oppervlakken te gebruiken. Deze hebben meestal een vlakke of gevoerde onderkant in plaats van pootjes, zodat u ze comfortabel op uw schoot kunt zetten zonder dat ze warm worden. Net als bureaustandaarden verbeteren ze de ventilatie en brengen ze het toetsenbord in een comfortabelere typhoek.

In hoogte en hoek verstelbaar vs. vaste afmetingen

Veel van de beste laptopstandaarden hebben vaste onderdelen, maar andere hebben mechanismen waarmee u de hoogte, de hoek, of beide kunt veranderen. Met deze functie kunt u de hoogte en de hoek van de standaard aanpassen aan uw houding en positie voor nog meer ergonomische voordelen.

hoek instellen bij laptopstandaard

Sommige bureaustandaarden kunnen zelfs 30 cm of hoger dan hun oorspronkelijke hoogte versteld worden, zodat u kunt staan terwijl u werkt. Dit is ideaal om u uit te rekken tijdens langdurige werkperioden. Als u deze verstelbare modellen niet nodig hebt, kunt u natuurlijk gewoon kiezen voor een vaste laptopstandaard. Die hebben geen beweegbare delen of gewrichten die na verloop van tijd kunnen verzwakken of beschadigd raken.

Documentenhouder

Als u uw laptop voor werk gebruikt van kunt u kiezen voor een laptopstandaard met ingebouwde documenthouders. Dat zijn harde, uitklapbare bakjes waarin documenten naast of onder het laptopscherm kunnen worden opgeborgen. Afhankelijk van het model kunnen er magnetische of fysieke clips op zitten om papiervellen op hun plaats te houden. Deze functie is aan te bevelen als u gewoonlijk naar gedrukte documenten verwijst terwijl u op uw laptop werkt.

Opberg- en bevestigingsmogelijkheden voor accessoires

Laptopbezitters hebben meestal randapparatuur en andere accessoires die zij met hun laptop gebruiken. Gelukkig hebben sommige standaards opbergvakken voor styluspennen, USB-sticks, en muizen. Sommige ontwerpen hebben zelfs smartphonehouders of gleuven waarin u een tablet stevig op zijn plaats kunt houden.

Actieve koeling

De meeste standaards zetten uw laptop hoger om de luchtstroom te verbeteren. Laptops, en zeker goedkope gaming laptops, kunnen namelijk snel warm worden als de ventilatieopeningen worden afgedekt of als ze op een dik, zacht oppervlak rusten. Modellen met actieve koeling gaan nog een stap verder in de ventilatie door ingebouwde ventilatoren te hebben.

Deze modellen, ook wel koelers genoemd, worden via een korte USB-kabel van uw laptop gevoed. De ventilator is gericht op de onderkant van de laptop om de warmte van de ventilatieopeningen te helpen afvoeren.

USB-poort

Sommige laptopstandaarden kunnen dienen als een USB-hub of -uitbreiding. De laptopstandaard kan via USB op uw laptop worden aangesloten om zijn eigen USB-poorten van stroom te voorzien. U kunt deze gebruiken om externe opslagschijven, USB-lampen of andere accessoires aan te sluiten zoals een typische USB-hub, waardoor ze perfect zijn voor laptops met een beperkt aantal poorten.

Kabelbeheer

Kabels netjes houden kan een uitdaging zijn voor laptopbezitters. Het snoer van de lader, de USB-kabels en de HDMI-kabel kunnen gemakkelijk in de knoop raken en uw bureau in de war brengen. Gelukkig zijn er laptopstandaarden met voorzieningen voor kabelbeheer.

voorbeeld van een kabelgleuf

Ze hebben luikjes, openingen of haakjes waar u de kabels netjes doorheen kunt halen of ze op hun plaats kunt houden. Deze verbergen de meeste draden, zodat uw bureau schoner en overzichtelijker wordt.

Voordelen

Misschien heeft u al door wat de voordelen van een laptopstandaard zijn na het lezen van de bovenstaande koopgids. Mocht dit niet zo zijn, hebben wij ze hieronder voor u opgesomd:

 • Betere houding aangezien u rechter op kunt zitten als uw laptop op een ophoging staat.
 • Betere ventilatie voor uw laptop.
 • Sommige bieden de mogelijkheid om uw kabels te organiseren.
 • Extra USB-poorten op de allerbeste standaarden.

Veelgestelde vragen over een laptopstandaard

Heeft u nog vragen over het kiezen van een laptopstandaard? Wij helpen u graag verder met de onderstaande antwoorden. U kunt daarnaast ook altijd een reactie plaatsen op dit artikel, waarna wij op u reageren.

Is een laptopstandaard goed voor uw houding?

Zeker weten. Als uw laptop hoger staat zorgt dit ervoor dat u niet zo ver meer naar beneden hoeft te kijken en u daardoor een beter postuur aan kunt houden tijdens het werken op uw laptop.

Welke luxe functies bevatten dure modellen?

De allerbeste laptopstandaarden kosten dan wel wat meer, maar u kunt genieten van geweldige functies zoals ingebouwde koeling, extra USB-poorten en gleuven om uw kabels in op te kunnen bergen. Wij raden aan om niet te besparen op een laptopstandaard, omdat deze jarenlang mee gaan en u voor een paar tientjes extra een top product in huis hebt.

Zijn er laptopstandaarden voor in bed?

Er is zeker een mogelijkheid om uw laptop met een standaard in bed te gebruiken. Er bestaan verschillende modellen die ook echt zijn gemaakt voor gebruik op uw schoot, waardoor u ook in bed niet zo erg meer omlaag hoeft te kijken naar uw scherm.

Conclusie

In deze test zijn er 15 producten bekeken waarvan er 5 als beste laptopstandaard uit het onderzoek zijn gekomen, met op nummer 1 de Ewent Notebook Standaard.

Over de auteur

Remco Bravenboer is een laptop-expert met jarenlange ervaring. Zelf heeft hij meerdere laptops gehad waarbij de een geoptimaliseerd was voor het spelen van games, en de ander krachtig was om mee te programmeren. Daarnaast heeft hij tijdens zijn ICT-opleiding cursussen gevolgd over hardware, waardoor zijn kennis over laptops enorm is gegroeid. Lees hier meer over hem en Laptoid.

remco bravenboer - laptoid