Acer Chromebook Spin 513 review

Door Remco Bravenboer / Laatste update op 13 jul 2023
Een ruim scherm met touchscreen, voor een lage prijs.
★★★★★
★★★★★
Acer Chromebook Spin 513 review
De Acer Chromebook Spin 513 in het kort
Bekijk scores -
★★★★★
★★★★★
Criteria
Opmerking
Score
Prijs
Voor onder de €500 heeft u al een Acer Chromebook Spin 513 model in huis. Zelfs de krachtigere modellen zijn voor deze prijs te vinden.
Design
Een matige bouwkwaliteit, maar een strak helder scherm met dunne schermranden. 13,3 inch is het perfecte formaat voor een Chromebook.
Snelheid
Qualcomm Snapdragon 7c presteert slechter dan Intel of AMD processors, maar is snel genoeg voor basistaken.
Aansluitingen
Beschikt alleen over 3 USB-poorten (1X USB-A, 2x USB-C).

De Acer Chromebook Spin 513 is een 2-in-1 Chromebook die een scherpe 13,3 inch display biedt met een goede helderheid. Hij bevat een comfortabel toetsenbord en biedt een uitstekende batterijduur die makkelijk de 10 uur aan kan tikken.

Het 13,3 inch scherm zorgt er in combinatie met zijn lichte gewicht van 1,2 kilogram voor dat hij makkelijk is om mee te nemen. Hierdoor wordt de Acer Chromebook Spin 513 vaak gekozen door gebruikers die vaak onderweg zijn met hun laptop.

Hij draait op de Qualcomm Snapdragon 7c processor, waarvan de prestaties helaas achterblijven op Chromebooks met een AMD of Intel processor. Dat betekent natuurlijk niet gelijk dat hij niet snel genoeg is, want voor een Chromebook heeft u niet veel paardenkracht nodig. In principe is de Qualcomm Snapdragon 7c goed genoeg voor alle taken die u op een Chromebook uitvoert.

De bouwkwaliteit van deze Chromebook zelf is helaas wat matig, en voelt erg goedkoop aan vanwege zijn kunststof basis. Wat dan wel weer leuk is, is dat u hem om kunt klappen en kunt gebruiken als tablet. Hij heeft namelijk een touchscreen om hem mee te besturen.

Redenen om te kopen:

  • Batterijduur van meer dan 12 uur
  • Dunne schermranden
  • Ruime display met touchscreen
  • Goedkope optie

Redenen om niet te kopen:

  • Speakers bieden matig volume
  • Heeft maar één USB-A poort

Prijs & beschikbaarheid

Één van de redenen waardoor de Acer Chromebook Spin 513 vaak wordt gekozen is vanwege zijn lage prijs. Zelfs de meest high-end modellen zijn al te verkrijgen voor onder de €500, en bevatten bijna alles wat een uitstekende Chromebook moet hebben. Als u niet van plan bent om zware programma’s te draaien en een simpele betaalbare laptop zoekt, dan is de Acer Chromebook Spin 513 zeker het overwegen waard.

Vergelijk modellen (+)
Model Processor RAM Opslagruimte Videokaart
Acer Chromebook Spin 513 CP513-1H-S9RC Qualcomm Snapdragon 7c Compute Platform 8 GB 64 GB Qualcomm Adreno 618
Acer Chromebook Spin 513 CP513-1H-S23W Qualcomm Snapdragon 7c Compute Platform 4 GB 64 GB Qualcomm Adreno 618

Design

U heeft bij de Acer Chromebook Spin 513 de keuze uit meerdere kleuren, waaronder grijs, zilver en blauw. Al hoewel de plastic basis niet heel stevig aanvoelt, ziet hij er toch redelijk stevig en luxe uit. Daarnaast heeft hij erg dunne schermranden wat hem laat lijken op een high-end laptop, terwijl hij al voor onder de €500 te koop is.

acer chromebook spin 513 scherm

Het leuke aan deze Chromebook, is dat hij 2-in-1 is. Dit betekent dat u hem 360 graden om kunt klappen en dankzij zijn touchscreen ook kunt gebruiken als tablet. Hierdoor koopt u eigenlijk een laptop en tablet in één, wat flink scheelt in de kosten.

De Acer Chromebook Spin 513 wordt vaak gekozen door gebruikers die veel onderweg zijn, zoals studenten of werknemers die vaak bij klanten op bezoek gaan. Hij heeft namelijk een gewicht van maar 1,2 kilogram, en past vanwege zijn kleine 13 inch formaat makkelijk in een tas.

Verder heeft hij een ruime touchpad, en ook een comfortabel toetsenbord met genoeg ruimte tussen de toetsen. Er zijn ook een aantal modellen beschikbaar die verlichting in het toetsenbord hebben. Let er wel op dat niet alle modellen dit hebben, dus check dit altijd even goed voor u een bepaald model koopt.

Prijstip: bekijk de Acer Chromebook Spin 513 bij Coolblue voor €499,00.

Performance

Met de Qualcomm Snapdragon 7c processor biedt de Acer Chromebook Spin 513 degelijke prestaties, hoewel het mogelijk iets achterblijft bij Chromebooks met AMD of Intel processors. Toch is de Snapdragon 7c snel genoeg voor de meeste taken die je op een Chromebook uitvoert. De Chromebook vereist namelijk geen enorme rekenkracht en biedt voldoende capaciteit voor een soepele gebruikerservaring.

Standaard zijn de instapmodellen van de Spin 513 voorzien van 4 GB aan RAM (werkgeheugen). Mocht u net iets meer budget hebben, dan kunt u ook kiezen voor een model met 8 GB om nog net wat betere prestaties te kunnen behalen. 4 GB RAM is echter meer dan genoeg als u geen zware taken op uw Chromebook uitvoert.

Ondanks de matige processor met 2,4 GHz kloksnelheid en kleine hoeveelheid RAM start hij binnen enkele seconden op. Daarnaast heeft hij ook goede ingebouwde beveiliging, waardoor deze Chromebook minder vatbaar is voor virussen dan de gemiddelde laptop.

De Qualcomm Adreno 618 die in alle Spin 513 modellen zit is echter ook geen geweldige videokaart. U kunt geen grafische wonderen verwachten als u Play Store apps of web-based games speelt. Wel is deze geschikt voor het kijken van films in Full HD, maar daar houdt het ook bij op.

Helaas zijn er geen modellen met veel opslagruimte, en is 64 GB aan flash opslag het hoogste dat te verkrijgen is bij de Acer Chromebook Spin 513. Gelukkig wordt er op een Chromebook veel in de cloud gewerkt, waardoor u minder opslagruimte nodig heeft dan bij een normale laptop.

Batterijduur

Als het gaat om de batterijduur, dan biedt deze soortgelijke prestaties aan de Acer Chromebook 314. Uit tests blijkt namelijk dat één volledige lading tot wel 14 uur mee gaat op de Acer Chromebook Spin 513. Zelfs voor een Chromebook is dit een ongekend lange accuduur.

Mocht u van plan zijn om wat zwaardere taken uit te voeren zoals het kijken van films via Netflix, dan zult u deze batterijduur natuurlijk niet behalen. Hij zal wel langer dan 10 uur mee kunnen gaan als u bijvoorbeeld documenten bewerkt of uw e-mail bijhoudt.

Aansluitingen

De Acer Chromebook Spin 513 heeft diverse aansluitingen, waaronder twee USB-C poorten, een USB-A poort en een audio-aansluiting. Deze poorten bieden connectiviteit en compatibiliteit met verschillende apparaten, zoals externe harde schijven, displays en audioapparatuur.

acer chromebook spin 513 aansluitingen

Hij heeft geen HDMI poort, maar u kunt een USB-C naar HDMI adapter aanschaffen om alsnog een externe monitor aan te sluiten. Als u toegang wilt tot nog meer aansluitingen kunt u ook gebruik maken van een docking station.

Over de auteur
remco bravenboer - laptoid

Remco Bravenboer is een laptop-expert met jarenlange ervaring. Zelf heeft hij meerdere laptops gehad waarbij de een geoptimaliseerd was voor het spelen van games, en de ander krachtig was om mee te programmeren. Daarnaast heeft hij tijdens zijn ICT-opleiding cursussen gevolgd over hardware, waardoor zijn kennis over laptops enorm is gegroeid. Lees hier meer over hem en Laptoid.