Apple MacBook Air (2020, 13 inch, M1) Review

Laatste update op 05-11-21 door Remco Bravenboer

U heeft het nieuws bijna niet kunnen missen over de M1-chip. De 13 inch MacBook Airs bezitten deze chip en zijn hierdoor sneller dan ooit tevoren. Deze MacBook Air is door ons in 2021 uitgeroepen als beste laptop, en hier zullen wij dieper op dit prachtige exemplaar in gaan.

Specificaties

Allereerst zullen wij alle specs bekijken van de 2020 MacBook Air, aangezien dit toch wel is waar hij in uitblinkt.

Het aparte aan deze laptop is dat hij geen aparte processor en videokaart heeft. De razendsnelle M1-chip wordt namelijk gebruikt voor beide. Deze nieuwe chip laat de gebruiker ongekende snelheden ervaren die ze nooit eerder hebben meegemaakt in vorige modellen van de MacBook Air.

apple m1 vs andere chips Overzicht van de Apple M1 vergeleken met andere chips.

De M1-chip heeft 8 cores waarvan vier high performance-cores en vier high efficiency-cores. Iedere high-performance core levert geweldige prestaties voor single-threaded taken en werkt met maximale efficiëntie. Dit, in combinatie met de high efficiency-cores, zorgen ervoor dat multithreaded taken razendsnel kunnen worden uitgevoerd.

Apple laat weten dat deze 8 core chip tot bijna 25.000 threads tegelijkertijd uit kan voeren. Dit maakt hem geschikt voor het draaien van software die veel complexe berekeningen nodig heeft, zoals een geavanceerde video-editor, of het renderen van complexe 3D-scènes in bijvoorbeeld Unity.

Tot slot is deze chip ook erg energiezuinig. In bovenstaande video is te zien dat de laptop veel langer mee gaat dan de 13" MacBook Airs met Intel-processor. Zelf hebben we deze MacBook nu twee maanden gebruikt, en hebben dit zelf ook ervaren. U kunt er gemakkelijk een volledige werkdag mee door zonder hem tussendoor op te hoeven laden.

Voor de opslagcapaciteit kunt u kiezen uit meerdere opties:

  • 256 GB
  • 512 GB
  • 1 TB
  • 2 TB

Ook qua RAM heeft u een keuze, namelijk tussen 8 GB of 16 GB. Dit is meer dan genoeg voor het draaien van middelzware tot zware programma's.

Design

Uiterlijk & materiaal

Op het eerste gezicht biedt deze laptop een erg luxe uitstraling. Zijn 13.3 inch heldere display in combinatie met zijn mooie en stevige behuizing zijn twee pluspunten van zijn perfectie.

m1 macbook air

De display heeft een refresh rate van 60 Hz en is daarnaast Retina, waarmee Apple bedoelt dat het scherm een pixeldichtheid heeft die zó hoog is, dat het beeld bijna niet meer van echt te onderscheiden is.

Toetsenbord & touchpad

De MacBook Air bevat een erg fijn toetsenbord. Er zit precies genoeg ruimte tussen de toetsen, en zijn daarnaast van prima formaat. Wanneer u er op typt zult u een fijn gevoel ervaren door de feedback die de toetsen geven wanneer u deze indrukt.

toetsenbord en touchpad van 2020 macbook air Toetsenbord en touchpad van 2020 MacBook Air.

Zijn touchpad is daarnaast van groot formaat en werkt erg fijn als u een keer geen externe muis bij de hand hebt. Rechtsbovenin op het toetsenbord zit er nog een knopje waarmee u in kunt loggen door middel van Touch-ID.

Aansluitingen

Het enige waar deze laptop wat minder in uitblinkt, is het aantal aansluitingen dat hij bevat voor randapparatuur. Met twee Thunderbolt poorten (USB-C) en een 3.5mm headphone jack heeft u natuurlijk genoeg voor alle essentiële benodigdheden, maar wat meer variatie had mooi geweest aangezien er ruimte genoeg is.

m1 macbook air aansluitingen links Aansluitingen aan de linkerkant.
m1 macbook air aansluitingen rechts Aansluitingen aan de rechterkant.

Audio & webcam

De MacBook Air (M1, 2020) bevat een goede geluidskwaliteit uit zijn stereo speakers maar ook een ingebouwde microfoon. Deze is meer dan geschikt voor het houden van online meetings, wat in deze tijd zeker niet onbelangrijk is.

Tot slot heeft hij nog een ingebouwde 720p webcam waarmee uw collega's u prima kunnen zien tijdens een videogesprek.

Welk cijfer krijgt de Apple MacBook Air (M1) van Laptoid?
9.6/10
full starfull starfull starfull starfull star
De M1-chip zorgt ervoor dat deze MacBook bijna alles kan. Of u nu een student bent en een lichte laptop nodig hebt voor school, of als professionele foto-editor uw foto's wilt bewerken, hij kan het allemaal.
De Apple MacBook Air (M1) hebben wij al eens eerder bekeken in de onderstaande onderzoeken..
Apple MacBook Air (M1)
Prijs bekijken bij arrow down Bekijk de Apple MacBook Air (M1) bij Coolblue Bekijk de Apple MacBook Air (M1) bij Bol
Over de auteur

Remco Bravenboer is een laptop-expert met jarenlange ervaring. Zelf heeft hij meerdere laptops gehad waarbij de een geoptimaliseerd was voor het spelen van games, en de ander krachtig was om mee te programmeren. Daarnaast heeft hij tijdens zijn ICT-opleiding cursussen gevolgd over hardware, waardoor zijn kennis over laptops enorm is gegroeid. Lees hier meer over hem en Laptoid.

remco bravenboer - laptoid