Microsoft Surface Go 3 review

Door Remco Bravenboer / Laatste update op 12 jul 2023
Een veelzijdige 10,5 inch mini laptop voor een lage prijs.
★★★★★
★★★★★
Microsoft Surface Go 3 review
De Microsoft Surface Go 3 in het kort
Bekijk scores -
★★★★★
★★★★★
Criteria
Opmerking
Score
Prijs
Qua prijs scoort deze 10,5 inch mini laptop erg goed ten opzichte van soortgelijke modellen, zeker aangezien hij ook nog eens 2-in-1 is.
Design
Het 10,5 inch design met aanklikbaar toetsenbord zorgt ervoor dat hij ook als tablet te gebruiken is. Verder is hij stevig gebouwd.
Snelheid
De processor is niet krachtig genoeg voor middelzware programma's. Het is dan ook echt een laptop voor basisgebruik die makkelijk is als u vaak onderweg bent.
Aansluitingen
Hij beschikt alleen over 1x USB-C en een koptelefoon aansluiting. Hier mist hij dus erg veel kansen.

De Microsoft Surface Go 3 is een geweldige laptop voor de gebruiker die een kleine compacte laptop zoekt die snel genoeg is voor basistaken. U kunt het toetsenbord van deze laptop losklikken, om hem vervolgens te besturen via de touchscreen. Hierdoor koopt u eigenlijk een laptop en tablet in één.

De Surface Go 3 draait op een Intel Pentium processor, waar u niet de allerbeste prestaties van kunt verwachten. Hij is geschikt voor simpele taken zoals het bewerken van documenten of versturen van mails, niet voor het draaien van zware programma's.

U werkt op de Microsoft Surface Go 3 in de S-modus van Windows 11. Dit maakt de laptop een stuk veiliger, maar u kunt alleen apps uit de Microsoft Store gebruiken. Dit is ook uit te zetten als u dat extra stukje veiligheid niet nodig heeft.

Voor deze laptop zijn er ook veel accessoires beschikbaar, welke in de meeste gevallen niet worden meegeleverd. Denk hierbij aan de Surface Pen, Type Cover en muis.

Redenen om te kopen:

  • Stevige bouwkwaliteit
  • Betaalbare modellen
  • Touchscreen
  • Geweldig voor onderweg

Redenen om niet te kopen:

  • Te klein voor veel taken
  • Processor kan geen zware programma's aan
  • Dikke schermranden voor het kleine schermpje

Prijs & beschikbaarheid

Wat de Microsoft Surface Go 3 voornamelijk zo populair maakt als mini laptop, is zijn lage prijs. Er zijn meerdere modellen te vinden voor onder de €500, wat hem een uitstekende keuze maakt voor de consument met wat minder budget.

Alle modellen draaien op een Intel Pentium processor met 1,1 tot 1,3 GHz kloksnelheid. Vanwege zijn lage kloksnelheid en maar 2 cores, is al snel te oordelen dat deze laptop niet geschikt is als u van plan bent om er wat zwaardere programma’s op te draaien.

Verder kunt u de laptop zelf wel redelijk configureren. U kunt bijvoorbeeld kiezen voor een instapmodel met 4 GB RAM en 64 GB opslagruimte, of een wat krachtiger model met 8 GB RAM en 128 GB SSD.

Als u tevreden bent met wat hij allemaal te bieden heeft, kunt u hem dus zelf configureren naar wat u nodig heeft. Zelfs als u kiest voor het meest uitgebreide model, zal de prijs niet snel boven de €600 eindigen.

Maar let op… Het is wel belangrijk om er op te letten dat deze laptop in de meeste gevallen zonder accessoires wordt geleverd. Hierbij moet u vaak nog het aanklikbare toetsenbord zelf aanschaffen, welke rond de €180 á €200 kost (soms wat goedkoper als bundel).

Vergelijk modellen (+)
Model Processor RAM Opslagruimte Videokaart
Microsoft Surface Go 3 - Intel Pentium Gold - 8 GB - 128 GB Intel Pentium 8 GB 128 GB Intel UHD Graphics 615
Microsoft Surface Go 3 - Intel Pentium Gold - 4 GB - 64 GB Intel Pentium Gold 4 GB 64 GB Intel UHD Graphics 615
Microsoft Surface Go 3 - Intel Pentium Gold - 4 GB - 64 GB Intel Pentium Gold 4 GB 64 GB Intel UHD Graphics 615
Microsoft Surface Go 3 - Intel Pentium Gold - 8 GB - 128 GB Intel Pentium 8 GB 128 GB Intel UHD Graphics 615

Design

In eerste instantie wordt de Surface Go 3 geleverd zonder toetsenbord, waardoor u hem als tablet kunt gebruiken. Hij is aan te sturen via het touchscreen, wat hem veelzijdig maakt in gebruik. Het toetsenbord (de ‘Type Cover’ in het woordenboek van Microsoft) kan makkelijk af en aan worden geklikt.

Zo is deze laptop (soms ook wel tablet genoemd) eigenlijk op meerdere manieren te gebruiken. U kunt hem gebruiken als een gewone tablet of als laptop, maar ook in de ‘tent modus’ waarbij u hem aan kunt sturen met de stylus.

verschillende standen van microsoft surface go 3

Zijn 10,5 inch scherm met een resolutie van 1920x1200 zorgt ervoor dat u alles haarscherp kunt zien op de kleine display. Zo kunt u er bijvoorbeeld ook films op kijken in goede kwaliteit, wat ideaal is als u vaak moet reizen.

Ondanks dat hij zo klein is, heeft Microsoft het toch voor elkaar gekregen om een comfortabel toetsenbord te maken. Ook is er ruimte genoeg voor de touchpad die erg accuraat werkt.

microsoft surface go 3 toetsenbord

Wat we minder vonden is dat de Microsoft Surface Go 3 erg dikke schermranden heeft. Dit valt vooral op omdat de display zelf erg klein is. Het geeft hierdoor een wat minder luxe uitstraling dan dat hij zou hebben met dunne schermranden.

Performance

Als het gaat om de snelheid van de Microsoft Surface Go 3, valt dit erg tegen. Vanwege zijn Intel Pentium processor met een kloksnelheid van maar ~1,1 GHz, is hij niet opgewassen tegen het draaien van de meeste programma’s.

Als u er voor kiest om hem in de Windows S-modus te laten staan, kunt u alleen apps draaien uit de Microsoft Store. Deze zijn vaak niet zwaar, en kan de Surface Go 3 deze wel aan. Zet u de S-modus uit en gebruikt u zwaardere programma’s van derden, dan zult u bij middelzware programma’s al tegen haperingen aanlopen.

U kunt hem zelf nog een stukje sneller maken door niet te kiezen voor het instapmodel met 4 GB RAM, maar de iets duurdere variant met 8 GB werkgeheugen. Hierdoor wordt multitasken iets makkelijker, en start de laptop ook wat sneller op.

Gamen is al helemaal niet mogelijk op deze laptop (maar dat geeft zijn formaat eigenlijk ook al aan). Hij heeft namelijk een shared videokaart (Intel UHD Graphics 615) welke geen geweldige grafische prestaties kan leveren.

Batterijduur

Net als de meeste mini laptops heeft de Surface Go 3 ook een uitstekende batterijduur, die tot wel 10 uur aan kan tikken. Zo’n batterijduur is natuurlijk alleen haalbaar bij het uitvoeren van lichtere taken, zoals het bewerken van documenten of surfen op internet. Bij zwaardere taken zal de accu een stuk sneller leeg tijd.

Hierdoor bent u niet meer afhankelijk van stopcontacten, wat deze laptop uitstekend maakt voor onderweg. Het is niet gek dat deze laptop hierdoor vaak wordt gekozen door scholieren of zakelijke gebruikers die vaak klanten bezoeken.

Aansluitingen

Op het gebied van aansluitingen scoort de Microsoft Surface Go 3 erg matig (we hebben dit zelden zo slecht gezien). Hij beschikt namelijk over maar één USB-C poort, waardoor het niet mogelijk is om zonder een docking station veel randapparatuur aan te sluiten. We hadden gehoopt dat hier wat verbetering in zouden zitten, aangezien zijn voorganger - de Microsoft Surface Go 2 - hetzelfde probleem had.

aansluitingen van surface go 3

Hij beschikt ook niet over een HDMI of soortgelijk video poort voor het aansluiten van een tweede monitor. Hiervoor zou dus een USB-C naar HDMI adapter moeten worden gebruikt, waardoor u gelijk geen USB-poorten meer over heeft.

Over de auteur
remco bravenboer - laptoid

Remco Bravenboer is een laptop-expert met jarenlange ervaring. Zelf heeft hij meerdere laptops gehad waarbij de een geoptimaliseerd was voor het spelen van games, en de ander krachtig was om mee te programmeren. Daarnaast heeft hij tijdens zijn ICT-opleiding cursussen gevolgd over hardware, waardoor zijn kennis over laptops enorm is gegroeid. Lees hier meer over hem en Laptoid.